Pravé tykadlo je to pravé

22. červenec 2013

Lidé si podávají při setkání pravou ruku. Včely používají k pěstování společenských kontaktů pravé tykadlo.

Včela má miniaturní „mozek“. V hlavě se jí tísní necelý milion neuronů. Přesto zvládá neuvěřitelně složité úkoly. Včely rozlišují mezi „stejným“ a „různým“. Umějí napočítat do čtyř. V neposlední řadě se dorozumívají symbolickou taneční řečí, což je schopnost, kterou pozorujeme pak už jen u primátů.

Jedním z evolučních triků pro zvýšení výkonnosti mozku je jeho rozdělení na specializovaná centra. Dělba práce mezi různými částmi mozku se projevuje i odlišnou činností jeho levé a pravé poloviny. Odborně se takovému „pravo-levému“ rozdělení činností v mozku říká lateralizace. U včel je například patrné, že čichové podněty přijímané pravým tykadlem končí větší měrou v krátkodobé paměti. Na dlouhou dobu si ukládá včela do paměti informace o pachu přijímané levým tykadlem.

Mezinárodní tým biologů vedený Giorgiem Vallortigarou z university v italském Trentu zajímalo, nakolik se prosazuje lateralizace včelího mozku i při velmi čilých společenských stycích tohoto blanokřídlého hmyzu. Vědci sledovali kontakty mezi včelími dělnicemi pocházejícími z jednoho úlu, které se mohly navzájem zkoumat oběma tykadly nebo jen jedním tykadlem. Při těchto experimentech se ukázalo, že není rozdíl mez tím, jestli se včely navzájem ohledávají oběma tykadly nebo jen pravý tykadlem. Pokud ale měly dělnice k dispozici jen levé tykadlo, pak pro ně představoval rozeznávání druhé včely velmi komplikovaný úkol a potřebovaly na něj mnohem více času.

Včelí dělnice během pokusu, při kterém vědci zkoušejí rozdíly v reakci na pach vnímaný levým a  pravým tykadlem.

Z pokusů Vallortigary a spol. zároveň vyplynulo, že pravým tykadlem poznávají včely spřátelenou dělnici o poznání spolehlivěji. Po průzkumu pravým tykadlem většinou vítaly druhou dělnici přátelským gestem nataženého sosáku. Když však mohly družku z úlu prozkoumat jen levým tykadlem, zhusta ji považovaly za cizinku a vyhrožovaly jí žihadlem.
Rozdíl mezi reakcí na kontakt pravým a levým tykadlem byl patrný i při střetu dvou dělnic pocházejících z různých úlů. Pravým tykadlem včely cizinku bezpečně odhalily a začaly jí vyhrožovat žihadlem. Dělnice, které si mohly ověřit totožnost cizí včely jen levým tykadlem, byly k vetřelkyni podstatně smířlivější.

Giorgio Vallortigara a jeho spolupracovníci ve své studii publikované ve vědeckém časopise Scientific Reports potvrdili výraznou lateralizaci včelího mozku. Specializace levé a pravé poloviny se podílí nejen na ukládání informací o pachu do paměti, ale také při společenských kontaktech. K těm používají včely přednostně pravé tykadlo. Levé tykadlo je při plnění podobných úkolů velmi neobratné.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.