Pouto Zeman–Šlouf je pevnější než olovo

20. listopad 2000

Předsednictvo ukládá všem představitelům ČSSD napomáhat při vyšetřování akce Olovo tak, aby byli co nejrychleji odhaleni a potrestáni skuteční původci,“ píše se v usnesení z víkendového zasedání vedení sociální demokracie.

Tato slova si patrně vzal k srdci Miloš Zeman. Premiér sice připouští několik možností, jak se mohl zrodit plán na diskreditaci Petry Buzkové, dává však přednost následující variantě. Akce Olovo vznikla na základě objednávky Mladé fronty Dnes.

Vyplývá to alespoň z podaného trestného oznámení. Cituji: „Dosud nezjištěný pracovník Úřadu vlády po předchozí domluvě, případně na návod redaktora Mladé fronty Dnes Jiřího Kubíka nebo Sabiny Slonkové, získal neoprávněný přístup k počítači nebo adresáři dosud nezjištěného pracovníka Úřadu vlády. Uvedený materiál s názvem „operace Olovo“ zkopíroval na disketu, kterou Jiřímu Kubíkovi a Sabině Slonkové předal s tím, že uvedení redaktoři jeho totožnost neprozradí, přičemž věděl, že zveřejněním materiálu poškodí dobrou pověst pracovníků Úřadu vlády a ČSSD jako celku a s takovým následkem byl srozuměn.“ Konec citátu.

Miloš Zeman se zatím nenamáhal předložit jediný důkaz, který by tuto variantu podpořil. Zvídavé dotazy odhání osvědčenou zbraní, že nechce narušit průběh vyšetřování. Ostatně podobně si počínal v souvislosti s případem Bamberk. Také tehdy zapíral, co šlo. A pokud se něco provalilo, snažil se to zahalit do tajemné teorie spiknutí.

Dnes už tento případ nikoho příliš nezajímá, a to přesto, že vyšetřování nebylo dosud ukončeno. Zdá se, že se veřejnost bude muset spokojit s poněkud fantastickou představou, že celá aféra byla výhradně dílem duševně narušeného Čechošvýcara Vízka, kterého navedli novináři.

Také v případě pokusu o diskreditaci Petry Buzkové vsadil Zeman na stejnou kartu. Tentokrát jsou na vině konkrétní žurnalisté z Mladé fronty Dnes. A protože ti jsou v choulostivé situaci, kdy nemohou prozradit svůj zdroj, může premiér kalkulovat s tím, že tak neučiní ani při policejním výslechu. Vyšetřování se pravděpodobně nepodaří dotáhnout do konce a Zeman bude i za čas tvrdit, že akce Olovo byla další snahou poškodit prestiž jeho strany.

Přitom tým, kterým je premiér obklopen, nemá nejlepší pověst. Stačí připomenout snahu šéfa sboru poradců Šloufa ovlivňovat personální politiku na ministerstvu vnitra. Nebo vydírání ředitele štiřínského areálu Hrubého kvůli snaze získat kompromitující materiály na exministra zahraničí Josefa Zieleniece jedním ze Zemanových poradců. Zkrátka pod vedením bývalého komunistického funkcionáře Šloufa se ve Strakově akademii zformoval nedůvěryhodný tým poradců.

Takže selský rozum velí věřit tomu, že teorie Miloše Zemana má k realitě dál než názor, že jeden z poradců pracoval na diskreditaci Petry Buzkové. Styl, kterým je dokument napsán, připomíná způsob komunistické propagandy. Zdeněk Šarapatka uvedl do policejního protokolu, že jeho autorem je Zemanův poradce Vratislav Šíma. Shodou okolností absolvent komunistické Vysoké školy politické. O tom, že s podobným stylem práce by mohl mít bohaté zkušenosti, vypovídá jeho působení na ústředním výboru Socialistického svazu mládeže. Tam pracoval právě v oblasti propagandy.

Takže podání trestného oznámení na novináře z Mladé fronty Dnes může být v přímém rozporu s usnesením vedení sociální demokracie. Ve svém důsledku může policii odvádět při vyšetřování falešným směrem. Navíc krok Miloše Zemana může být chápán také jako snaha zastrašovat novináře.

Podání trestního oznámení také dokumentuje pozici Zemanových poradců. Vše nasvědčuje tomu, že pod vedením Miroslava Šloufa pracují někteří z nich především na tom, jak pomocí různých intrik upevnit vlastní moc. Dosavadní průběh akce Olovo pak naznačuje, že k tomu mohou využívat Miloše Zemana. Vyloučíme-li možnost, že Zeman vznik dokumentu inicioval, pak musí Šloufovu týmu bezvýhradně věřit. Jinak by těžko vyrukoval s variantou novinářského spiknutí, která je postavená na hlavu a kterou nikdo soudný nemůže brát vážně.

Možná, že pozadí různých afér by pomohlo objasnit rozkrytí pevného pouta Zeman - Šlouf. Především to, zda vzniklo pouze díky předvolebnímu turné s autobusem Zemák.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.