Politolog: Evropská levice je v nepříjemné situaci a hledá nová témata

17. srpen 2015

Naprosto nečekaným favoritem hlasování o nového předsedu britské Labour Party se stal kontroverzní levicový politik Jeremy Corbyn. Konečné výsledky stranického hlasování budou známy 12. září.

Kde se vzala jeho obliba napříč voličskou základnou skomírající strany? Můžeme mluvit o velkém návratu ideálů levicových stran do evropské politiky?

„Nemyslím si, že by Corbynovo angažmá mělo být výraznou změnou,“ uvedl v Ranním Plusu politolog Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kamil Švec.

Podle něj se Británie nakonec ke kontroverznímu politologovi nepřimkne.

„Každý lídr se před volbami posouvá do mírného extrému proto, aby přitáhl pozornost. Po zvolení se téměř vždy umírní, a plány z kampaně málokdy dojdou uplatnění ve své čisté podobě, to by potkalo i Corbyna,“ tvrdí odborník.

Labouristé hledají cestu, jak se vrátit na výslunní britské politické scény, soudí Švec.

„Jestli se jim to podaří tím, že by se chtěli přesunout od středolevého směřování na krajní levici, pak nevím, jestli to správná cesta,“ soudí politolog.

S přihlédnutím k popularitě řecké levicové Syrizy by bylo možné soudit, že evropská levice nabírá na síle.

Politolog ale upřesňuje: „Levice je v nepříjemné situaci. Cíle, které tradiční levicové strany mívaly, byly mnohdy dosaženy, a levice teď hledá další, nová témata.“

„V návaznosti na ekonomické proměny a krize, které Evropou v posledních letech hýbaly, se levicovým stranám nabízí prostor. Jestli ale s tímto programem strany mohou dlouhodobě počítat, to si nemyslím,“ komentoval levicové tendence nejen Velké Británie Kamil Švec.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio