Pohřeb Jana Masaryka

19. březen 2014

Dne 13. března 1948 od 13.45 hodin vysílala stanice Praha I Československého rozhlasu živý přenos z pohřbu Jana Masaryka. Tu část, která se odehrávala na Lánském hřbitově u hrobu rodiny Masarykových, moderoval Josef Cincibus.

Dnes je nepochybné, že smrtí Jana Masaryka došlo k očividném bodu zlomu. Michal Lázňovský, který na stanici Český rozhlas 3 - Vltava připravil dokumentární pořad právě o pohřbu ministra zahraničí Masaryka, uvádí:

"A jako tragická tečka za tímto bezvýhradným vítězstvím, nebo spíše jako krvavá kaňka na celé události, vyznívá smrt Jana Masaryka. (...) A tak se Gottwaldovo vítězoslavné prohlášení (programové prohlášení Gottwaldovy nové vlády - 10. března 1948, pozn. autora) neodehrává na pozadí vítězného ryku mas, ale v barvách spíše smutečních. A i celá tato rozhlasová reportáž je jaksi hamletovsky rozpolcena, stačí se pozorně zaposlouchat. Je to skutečná národní tragédie 'v přímém přenosu'."

Archivní ukázka je ze dne pohřbu Jana Masaryka - 13. března 1948 v Lánech.

O úmrtí a pohřbu Jana Masaryka jsme hovořili v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 14. 3. 2008.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.