Plzeň odebrala čestná občanství Gottwaldovi a Zápotockému

26. červen 2006

Plzeňští zastupitelé odebrali 22. 6. čestná občanství města bývalým komunistickým prezidentům Klementu Gottwaldovi a Antonínu Zápotockému. Město naopak vrátilo čestné občanství katolickému knězi a lidoveckému politikovi Janu Šrámkovi, předsedovi exilové vlády v Londýně za druhé světové války. Občanství mu v roce 1948 odňali komunisté. Ze 40 přítomných zastupitelů souhlasilo se změnami 34 lidí, nikdo nebyl proti.

Gottwald se stal čestným občanem Plzně v roce 1946. Zápotocký dostal ocenění o dva roky později. Šrámek se stal čestným občanem Plzně v roce 1947, o občanství přišel hned příští rok, jen pár měsíců po komunistickém převratu.

"První komunistický prezident vzal občanům Československa vlast. V zemi začali rozhodovat sovětští poradci," uvedl v důvodové zprávě primátor Plzně Miroslav Kalous, který návrh na odebrání občanství předložil. I Zápotocký podle zprávy nesl spolu s Gottwaldem a dalšími plnou odpovědnost za nastolení a provádění organizovaného násilí v Československu. Kalous dále uvedl, te není pochyb o tom, že Gottwald a Zápotocký se zločiny komunismu provinili a nevíc nikdy nic pro město neudělali. Deklasuje to institut čestného občanství, nejvyšší občanské ocenění, které město lidem dává. Od roku 1945 ho získalo 20 lidí.

Plzeňská radnice

Už v prosinci 1989 přišli o občanství generálové Kožanov a Korotějev ze sovětské armády, která 21. srpna 1968 okupovala Československo. Dále ho město odňalo komunistickému předsedovi Ústřední rady odborů Karlu Hoffmannovi, který ho získal v roce 1984.

Čestné občanství začalo město udělovat od roku 1945, kdy ho dostal vrchní velitel amerických vojsk v ČSR generálmajor Ernst Harmon a plukovník Charles Noble, velitel jednotky, která osvobodila Plzeň, a dále vrchní velitel sovětských vojsk v ČSR maršál Ivan Koněv. Ocenění získali mimo jiných i loutkář Josef Skupa, spisovatel Bohumil Polan, prezidenti Ludvík Svoboda a Václav Havel, výtvarník Jiří Trnka, bývalá velvyslankyně USA v ČSFR Shirley Templová Blacková. Čestnými občany Plzně jsou i americký generál George Patton a herec Miroslav Horníček. Naposledy se stal čestným občanem Plzně v roce 2001 herec, zpěvák a režisér Jiří Suchý.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio