Pevná linka i mobil v jednom přístroji

20. červen 2005

Ve Velké Británii je možné telefonovat jedním přístrojem z mobilní sítě i pevné linky. Do zkušebního provozu byla včera uvedena služba společnosti British Telecom s názvem BT Fusion.

Uživateli umožňuje používat jeden telefonní přístroj pro volání venku i doma. Z mobilní sítě na pevnou síť se hovor přepíná automaticky, jakmile telefonista přijde do svého bytu. Toto přesměrování je možné dokonce uprostřed jednoho hovoru. Služba značně zjednoduší účtování telefonních služeb - zaplatíte jen jeden účet.

V domácnosti zákazníka, který má službu zaplacenu, je nainstalován bezdrátový rozbočovač (anglicky hub), který se prostřednictvím technologie Bluetooth spojí s telefonem, jakmile je v dosahu. Pokud se zákazník ocitne na návštěvě u někoho, kdo má službu BT Fusion také předplacenu, připojí se přístroj na pevnou linku i tam a hovor bude samozřejmě účtován z účtu majitele telefonu. Budete tedy moci levně telefonovat ze své pevné linky, i když právě nejste doma.

Odborníci ovšem upozorňují i na slabiny této služby. Bluetooth má poměrně malý dosah, v rozlehlejších bytech a domech bude proto docházet k automatickému přepnutí na mobilní síť. V takové situaci na to musí být uživatel výrazně upozorněn. Druhým nebezpečím je paradoxně znepřehlednění účtování hovorů. Zákazník si bude muset dát pozor, aby nevědomky netelefonoval doma z pevné linky na mobilní síť. Při používání stejného přístroje se to může snadno stát a hovory by se mohly hodně prodražit. British Telecom uvádí službu do komerčního provozu v září tohoto roku. Brzy ale bude mít konkurenci - Orange, další v Británii působící operátor, spustí ještě do konce roku obdobnou technologii. Bude kombinovat pevnou linku a mobil a navíc bude možné mezi pevnou linkou a mobilem uskutečňovat videotelefonáty.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.