Petr Schwarz: Události týdne

10. leden 2015

Mnoho lidí na světě začalo říkat a psát „Je suis Charlie“, „já jsem Charlie“, protože zamindrákovaní fanatici křičící něco o velikém Alláhovi postříleli dvanáct lidí při přepadení redakce pařížského satirického časopisu Charlie Hebdo, který si dovolil se tvrdě vysmívat islamistům.

To, že jim jde o islám asi stejně, jako o použitý kapesník dokázali teroristé kromě jiného tím, že zastřelili rovnou i dva muslimy včetně neozbrojeného policisty, kterého chladnokrevně dorazili ležícího na chodníku.

A my můžeme jen doufat, že vlna vzedmutá odporným masakrem nevyvolá nakonec přesně to, co útočníci chtěli – konflikt, ve kterém se Evropané obrátí proti islámu jako takovému a tím zaženou do tábora fanatiků hledat ochranu i ty muslimy, kteří proti islamistům bojují a také umírají.

Čtěte také

V českém prostředí se už před útokem prezentoval poslanec Okamura, který by chtěl proti islamistům bojovat tím, že nebudeme jíst kebab – nápad je to jistě úžasný a škoda, že o něm nevěděli karikaturisté právě z Charlie Hebdo, ti naopak věděli, že proti hlouposti je smích největší zbraň. Bohužel to ví i teroristé.

Nebyl to jediný pozoruhodný výrok týdne na české politické scéně. Třeba podle předsedkyně Mladých sociálních demokratů Válové by sociální demokracie měla přehodnotit své takzvané bohumínské usnesení, zakazující spolupráci s komunisty, protože mladí sociální demokraté mu prý často nerozumí a ani nevědí, o co se jedná.

Poslední mítink ČSSD před volbami do Evropského parlamentu

Je vidět, že naděje ČSSD vstupují na politickou scénu s heslem osvědčeným už u mnoha politiků všech možných stran – nic nevím, nic neznám, a ani se to dozvědět nechci, protože by mne to mohlo zdržovat od vládnutí.

To prezident Zeman, který rád mluví o tom, že ostatní a zvláště novináři nic neznají, nebude moci na sjezdu ČSSD mládež poučit, proč za jeho předsednictví strana toto usnesení přijala – Zeman totiž oznámil, že na sjezd určitě nepojede, protože premiér a současný předseda ČSSD Sobotka nepřímo řekl, že ho nepozve a Zeman svůj názor prý už nezmění, i kdyby ho změnil Sobotka.

Čtěte také

V současnosti má však prezident hlavně potíž se svým kancléřem Mynářem, ten totiž, jak se ukázalo, opět pozdržel svou bezpečnostní prověrku a navíc se zapletl do kauzy s nákupem vily za podivně nízkou cenu.

Je však stejně otázkou, zda by prezident mohl mladé nyní poučovat, když sám začíná mít problémy s pochopením textu - například když rakouský kancléř Faymann uvedl, že přitvrzení sankcí proti Rusku by byla chyba, neznamená to, jak český prezident tvrdil, že v podstatě prohlásil, že sankce jsou nesmysl, že, pane prezidente.

Prezident Miloš Zeman

Na východní Ukrajině začali separatisté střílet po sobě ještě více než předtím a v rámci toho zabili jednoho z velitelů zvaného Batman, což vedlo dřívějšího předního separatistického velitele a ruského hrdinu Strelkova k výzvám, aby se jeho věrní stáhli do Ruska a aby Rusko už konečně přiznalo, že na Ukrajině bojuje. Kozáci, kteří mají část Donbasu pod kontrolou, vyhlásili ústy svého velitele Kozicina, že Putin je jejich car a Donbas je součástí ruského impéria.

Čtěte také

Česká správa železnic poslala podle MfDnes desítky milionů korun podvodníkům a tak není divu, že prý do vyšetření případu se k tomu nechce vyjadřovat.

Na chudý lid ale musí být přísnost a tak poslanci projednávali zákon, podle kterého by se udělovaly tvrdé postihy za to, že někdo nenechá očkovat dítě, dokonce by takové dítě nemělo jít do školky či by se nesmělo nechat kýmkoli hlídat, a to celé v situaci, kdy odborná veřejnost není stoprocentně o prospěšnosti povinného očkování přesvědčena.

Policisté zas ujistili, že budou tvrdě pokutovat, pokud najdou v autolékárničce cokoli prošlého, třeba obvaz, i když také všichni vědí, že je to nesmysl. Ale třeba máme opět za svůj vzor Moskvu, tam tento týden vydali vládní dekret, který má prý snížit neúnosný počet dopravních nehod tím, že zakazuje sednout za volant třeba exhibicionistům nebo transvestitům.

Vybavení autolékárničky

V Bostonu vyvinuli nová účinná antibiotika, první ve světě po třiceti letech, ale jak už bylo řečeno, hloupost sice může být nakažlivá, ale antibiotika na ní nezabírají.

Ať se smějeme co nejvíce i za Charlieho, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio