Petr Holec: Inspirace Zemanem? I Rychetský si začíná natahovat mantinely své vysoké ústavní funkce

11. duben 2021

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský jako by se poslední dobou stále více inspiroval svým někdejším přítelem Milošem Zemanem, jehož pravou rukou býval v jeho vládě. I Rychetský si totiž podobně jako prezident začíná nebezpečně rozšiřovat mantinely své vysoké ústavní funkce, která je primárně apolitická. Naposled to předvedl v Partii televize CNN Prima News, kde kritizoval vládu za protipandemická opatření.

„Vláda dělá kroky, které jsou lehké, pohodlné. Zavřít školy, to je něco, co ji moc nestojí. Zavřít fabriky si netroufla,“ řekl v Partii Rychetský. Opravdu? Jako bývalý místopředseda a ministr vlády ČSSD by měl dobře vědět, že zrovna zavření škol stojí politický majlant, protože i rodiče školáků volí. A že jich není vůbec málo. Otázka spíš je, proč Rychetský znovu přišel do televize zrovna teď, když Ústavní soud o zmíněných opatřeních nerozhoduje.

Čtěte také

U šéfa Ústavního soudu už to ale začíná být tradice: přijde do televize a jakoby mimoděk začne komentovat politiku. Před časem takhle v České televizi například řekl, že se šéf SPD Tomio Okamura nikdy neměl stát místopředsedou sněmovny nebo že Andrej Babiš nemá být premiér. I šéf Ústavního soudu má jistě svaté právo na vlastní politické preference; jen by je měl místo v televizi vyjadřovat spíš u volební urny.

A to zvlášť, když Ústavní soud nedávno významně zasáhl do voleb, když zrušil klíčové části volebního zákona. To zaprvé politicky citelně zasáhlo i zmíněného Babiše a zadruhé způsobilo i bezprecedentně ostrou reakci některých ústavních soudců. A to včetně místopředsedy soudu Jaroslava Fenyka, který řekl, že „tím Ústavní soud aktivisticky vstupuje na pole politického rozhodování, které mu z hlediska ústavy nepřísluší“. 

Rozvazovat ruce politicky

Rychetský nyní v Partii řekl i to, že vláda dělá „komická“ protipandemická opatření. Ne že by to samozřejmě nebyla i pravda. Komicky – nebo spíš lehce děsivě – ale v pořadu působil i šéf Ústavního soudu. „Ten náš ústavní systém je nastaven tak, že vláda může za všechno. Za to, že když otočíte vypínačem, tak se rozsvítí nebo nerozsvítí světlo. Za to, že když otočíte kohoutkem, tak poteče nebo nepoteče voda,“ řekl Rychetský doslova.

Čtěte také

To je ovšem vize hodná Velkého bratra nebo Severní Koreje. Podobně kdysi mluvil na své návštěvě USA sovětský vůdce Nikita Chruščov, když se ptal, kdo tam plánuje výrobu chleba. Za elektřinu i vodu totiž v demokracii „můžou“ soukromé firmy. Rychetský stejně jako Zeman dosluhuje své poslední funkční období a to obvykle nebezpečně rozvazuje ruce. Zatímco Zeman kreativně interpretuje ústavu, jak zrovna potřebuje, Rychetský si podle sebe začíná ulevovat politicky.

Obojí je samozřejmě stejně špatně. Obojí tu s námi ale bohužel nejspíš zůstane. Jakmile totiž jednou nějakému úřadu nebo funkci rozšíříte mantinely, už je nikdy nevrátíte zpátky.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio