Petr Hartman: Zeman jmenoval nového ústavního soudce

26. listopad 2013

Prezident republiky Miloš Zeman po svém zranění zvládl uvedení Radovana Suchánka do funkce ústavního soudce bez problémů. Přitom se objevil na veřejnosti poprvé od momentu, kdy si pochroumal koleno.

Právě svým zdravotním stavem nedávno podmiňoval vznik nové vlády. Při povolebním setkání s Bohuslavem Sobotkou totiž prohlásil, že ho jmenuje premiérem až poté, co se mu uzdraví bolavé koleno a vrátí se do úřadu. Akt jmenování nového ústavního soudce lze svým způsobem přirovnat k ceremonii jmenování premiéra. Znamená to, že by Miloš Zeman mohl přistoupit i k tomuto kroku a nemusel by se přitom vymlouvat na zmiňované zranění.

Problém je v tom, že dohoda o vládě ještě není definitivní a hlava státu zatím premiéra jmenovat vlastně ani nemůže, i kdyby chtěla. Na to, aby Miloš Zeman doléčil utržené šrámy, získá od Bohuslava Sobotky patrně více času, než sám předpokládal. Sociální demokraté totiž musí být vstřícní vůči hnutí ANO a ze svých požadavků ustoupit. Proto Babišovu uskupení přenechali post ministra financí.

Také kvůli tomu by Sobotka mohl čelit kritice uvnitř strany. Umlčet by ji mohlo vnitrostranické referendum, kterým by si chtěl předseda ČSSD nechat potvrdit výslednou koaliční dohodu. Tím by termín jmenování vlády posunul do ledna. Spolupráce sociální demokracie s hnutím ANO a KDU-ČSL by tak mohla nějaký čas fungovat pouze na sněmovní úrovni. Ostatně už středeční volba nového vedení dolní parlamentní komory by to měla potvrdit.

Sociální demokraté se v nově zformované sněmovně budou muset obejít bez právních rad čerstvě jmenovaného Radovana Suchánka. Ten totiž pro ni v této oblasti pracoval. Například zastupoval ČSSD při jednání o církevních restitucích u Ústavního soudu, nebo pomáhal s pozměňovacími návrhy k zákonům. V neposlední řadě spolupracoval se středočeským hejtmanem, tedy také s Davidem Rathem. Zkrátka nešlo pouze o řadového člena politické strany. Vzhledem k tomu, že v Senátu dominuje levice v čele se sociální demokracií, neměl prezident republiky tentokrát problém Suchánkovu nominaci prosadit a soudcem Ústavního soudu ho jmenovat.

Stal se tím nejmladším ústavním soudce, proto se nelze divit pochybnostem, nakolik je vyzrálou osobností. Hlavně kvůli tomu, zda se dokáže dostatečně odstřihnout od svých politických vazeb. Zda bude v nové funkci důsledně postupovat nejen v souladu s ústavou, ale ctít jejího ducha. Zda bude hledat spravedlnost a čelit opakované snaze politiků ohýbat si zákony podle toho, jak jim to momentálně vyhovuje.

autor: Petr Hartman
Spustit audio