Petr Hartman: Zamíří do Brd vojáci už jen jako turisti?

12. prosinec 2014

Bude-li chtít armáda cvičit, bude muset zamířit jinam než do Brd. Tamní vojenský újezd by měl být zrušen. Záleží na tom, zda postoj sněmovny potvrdí senátoři a svůj podpis pod příslušný zákon připojí prezident republiky.

Pokud by horní parlamentní komora či Miloš Zeman uplatnili možnost veta, potom by další působení vojáků v Brdech nemuselo být definitivně vyloučeno. Ve sněmovně totiž pro návrh zvedlo ruku 99 poslanců. Pro přehlasování zmiňovaných vet jich je potřeba minimálně o dva více.

Vzhledem k tomu, že se rozhodování o budoucnosti vojenského újezdu nezúčastnilo 24 zákonodárců, nemusel by to být nepřekonatelný problém. Ostatně vládní koalice se opírá o podporu 118 poslanců, takže by se přes stovku měla snadno dostat. Musela by však postupovat jednotně. Což se při hlasování ve sněmovně nestalo.

Čtěte také

Návrh ministra obrany totiž nepodpořili někteří sociální demokraté. Jeden z nich, předseda dolní parlamentní komory Jan Hamáček, dokonce předložil opačný návrh, tedy na zachování vojenského újezdu.

Na polemice je rovněž zajímavé, že na budoucnosti tohoto prostoru se nemohou shodnout ani kraje, jichž se existence újezdu bezprostředně týká. Přitom ve středních i západních Čechách vládnou sociálně demokratičtí hejtmani. Jak se ukazuje, dělicí čára různých názorů na působení armády v Brdech nekopíruje hranici mezi vládou a opozicí. Dokonce prochází vnitřkem sociální demokracie.

Vojenský újezd Brdy čistí od začátku dubna pyrotechnici

Na první pohled by neměl existovat důvod pro polemiku. Armáda zmiňovaný prostor nepotřebuje a stojí ji zbytečně miliony korun.

Na pohled druhý je diskuse pochopitelná. Rozhodnutí o zrušení vojenského újezdu by totiž mělo například vést k úpravě krajských hranic. Zároveň na tomto území žije několik desítek lidí a jejich počet by se mohl postupně zvyšovat. Do budoucna tak vzniká obava, zda a jakým způsobem bude tento unikátní prostor zastavěn.

Tím, že do něj až na výjimky lidé neměli přístup, zachovala si příroda svůj původní ráz bez velkých zásahů člověka. Na tomto území se proto nachází vzácné rostliny a živočichové.

Obavy o narušení tohoto jedinečného ekosystému zatím nerozptýlil ani slib, že na území újezdu bude vyhlášena chráněná krajinná oblast. Vzhledem k tomu, že se počítá s tím, že by mělo jít o přitažlivou turistickou destinaci, zmiňované obavy slib příliš nevyvrací.

Vojenský újezd Brdy

Odpůrci rušení Vojenského újezdu Brdy také kvůli tomu podezřívají iniciátory tohoto kroku z toho, že jim jde spíše o prosazení nějakého podnikatelského záměru, než o upřímnou snahu zbavit se pro armádu zbytečného prostoru. Pokud tento názor nepřeváží v Senátu a pokud se proti rušení újezdu nepostaví svým vetem prezident, objeví se v budoucnosti vojáci v Brdech už maximálně jako turisti, budou-li si chtít zavzpomínat na doby, kdy zde byli na cvičení.

autor: Petr Hartman
Spustit audio