Petr Hartman: Přínos Zemanovy účasti na kontroverzní akci pro Česko

29. září 2016

„Jezdit jen na nekontroverzní akce nepřináší žádné výsledky,“ prohlásil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Také těmito slovy obhajoval účast Miloše Zemana na rokování s názvem Dialog civilizací.

Ze slov prezidentova mluvčího se dá vyvodit, že se ztotožňuje s hodnocením konference na řeckém ostrově, které ji označuje jako kontroverzní. Podobných setkání pod nejrůznějšími bohulibě znějícími hesly se koná po celém světě řada.

Většinou nepřitahují pozornost veřejnosti. Buďto na nich nevystupují všeobecně známí a mediálně atraktivní hosté, nebo na nich nezazní nic mimořádného. V podobném duchu by se dalo rovněž nahlížet na Dialog civilizací.

O pozornost tuzemských médií si začal více říkat v momentu, kdy došlo ke zhoršení vztahů mezi Ruskem na jedné straně a Evropskou unií spolu se Spojenými státy americkými na straně druhé. Akci na Rhodu totiž pořádá oligarcha, který pro sovětskou tajnou službu KGB pracoval přes 20 let a který je blízký prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Jeho angažmá při pořádání Dialogu civilizací tak zapadá do poměrně jednoduchého konceptu ruské propagandy. Řeč je o pokusu ovlivňovat světové veřejné mínění pomocí podobných akcí.

Kde hrát aktivní roli

Jiří Ovčáček

Jedním ze základních předpokladů k tomu je, aby si takovéto události někdo ve světě všimnul. Když na ni dostanete představitele členské země Evropské unie a NATO, může se vám to podařit. Například v momentu, kdy se od řečnického pultu ozval v roce 2014 návrh na zrušení protiruských sankcí. Zazněl z úst hlavy státu, který pro ně při jednání v Evropské unii hlasoval.

Tento nápad Miloš Zeman přednesl na mezinárodní konferenci na řeckém ostrově. Bez znalosti souvislostí mohl působit velmi zajímavě. Například jako signál toho, že unie začala přehodnocovat svůj postoj k Rusku.

Problém je v kontextu, do kterého je potřeba zasadit prezidentovu aktivitu. Konferenci pořádá člověk napojený na Kreml, takže spíše než k mezinárodnímu dialogu má sloužit k prosazování ruských zahraničně politických zájmů.

Prezident České republiky by v tom neměl hrát aktivní roli. Proto jeho účast na Dialogu civilizací vyvolává polemiku. Dá se rovněž souhlasit se slovy mluvčího prezidenta, že Zemanova účast na kontroverzní akci přináší výsledky.

V kladném slova smyslu spíše pro Rusko než Českou republiku. Nic zásadního na tom nemění ani očekávaná účast slovenského a maďarského premiéra, ani poněkud překvapivé mlčení české vlády k Zemanově cestě na Dialog civilizací.

autor: Petr Hartman
Spustit audio