Petr Hartman: Nová stínová vláda ČSSD

26. duben 2013

Blížící se sněmovní volby a očekávané vítězství sociální demokracie v nich dělají z účasti ve stínové vládě mimořádně přitažlivou záležitost. Jednotlivým členům totiž dává naději, že se z nich v relativně krátké době stanou skuteční ministři.

Jinak jde svým způsobem o formalitu. Až na výjimky není o stínových šéfech resortů prakticky slyšet. Na veřejnosti se jen zřídka objevují jejich alternativní návrhy vůči krokům, které prosazuje koaliční vláda.

Tak například Jiří Zimola byl dosud spíše vnímán jako jihočeský hejtman, než stínový ministr životního prostředí. Celostátní pozornost na sebe poutal hlavně kvůli řešení problémů plynoucích ze spolupráce s komunisty v tomto regionu. Stačí připomenout protesty studentů proti tomu, že představitelka KSČM měla řídit krajské školství. Jan Mládek zase vyvolal rozruch tím, že živnostníky přirovnal k parazitům.

Michal Hašek je výraznou tváří sociální demokracie a jejím prvním místopředsedou. Prakticky nikoho nezajímá, že je také stínovým ministrem zemědělství. I když v jeho případě to pozoruhodné je. Nejde totiž o významný post, který by odpovídal postavení druhého nejvýznamnějšího muže sociální demokracie. V neposlední řadě není nic známo o tom, že by právě Hašek patřil k odborníkům, kteří v této oblasti působili a získali si v zemědělství renomé.

Složení stínové vlády sociální demokracie nabývá na zajímavosti s už zmiňovaným blížícím se termínem voleb. Vypovídá totiž o tom, jaký styl politiky by mohla tato strana po případném nástupu k moci praktikovat. Některá jména mohou vzbuzovat pochybnosti o tom, zda bude ČSSD schopna činit kroky k narušení systému klientelismu. Tak například ve stínovém kabinetu se objevil Petr Hulinský. Člověk, který se dlouhá léta pohybuje v prostředí pražské politiky. Její výraznou postavou byl hlavně v době, kdy občanští a sociální demokraté zmiňovaný systém budovali a upevňovali.

Další člen kabinetu Milan Urban je považován za osobu mající kontakty na zákulisní hráče kolem ČEZu. Stínového ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka označuje Jiří Dienstbier za pragmatického člověka, který je schopen hladké domluvy s představiteli soukromého byznysu ve zdravotnictví.

Vzhledem k tomu, že se před ČSSD otevírá reálná možnost vytvořit vládu, jsou informace o tom, kdo by v ní mohl být, mimořádně zajímavé.

autor: Petr Hartman
Spustit audio