Pavel Polák: Německo před volbami si na show v americkém stylu nepotrpí

29. červen 2021

Němci volí nový Bundestag zpravidla v září. Posledních šest parlamentních voleb připadlo právě na tento měsíc. Je to okolnost, která se může zdát nevýznamná. Ovšem nevýznamnou není, protože tomuto měsíci předcházejí školní prázdniny a dovolené. Jak známo, v Německu nemívají spolkové země prázdniny najednou, ale každá v jiný čas. U 80milionového státu to dává smysl.

Německé prázdniny tak ale pocitově trvají někdy od půlky června až do půlky září. A během prázdnin se žádná složitá předvolební kampaň nedělá. Občané mívají zpravidla jiné starosti než další politický osud jejich země. Jako reportér jsem v Německu zažil volby v roce 2013 i ty dosud poslední v roce 2017. Vždy se vyznačovaly velkým klidem. Ta horká fáze předvolebního boje byla cítit vždy až týden před samotnými volbami.

Čtěte také

Nyní, tři měsíce před volbami, představují strany své programy, ve kterých není nic, co by do předvolebního boje vneslo novou dynamiku. Všechny strany žonglují s ochranou klimatu, kterou německá veřejnost prožívá jako důležité téma. Klima tedy zdaleka není výlučnou doménou Zelených.

S aktuálně odeznívající epidemií koronaviru a pokračujícím očkováním se vypouští i frustrace obyvatel z dlouhého lockdownu. Lidé chtějí v létě zapomenout na lockdownovou zimu, čímž to opozičním stranám trochu komplikují. Berou jim ostré náboje, kterými by se dalo před volbami velmi slušně střílet.

Skandál, který by rozkymácel stávající vládu, zatím neexistuje. Miliardový nákup čínských roušek bez evropské certifikace a úvahy ministerstva zdravotnictví tyto zdravotnicky nevhodné ochranné pomůcky rozdávat bezdomovcům a nezaměstnaným sice způsobily ministru Jensi Spahnovi několik bezesných nocí. Ale svým zadkem sedí stále pevně na ministerské židli. Pohoršení vyprchalo rychle. Ano, začínají dovolené.

Loučení s kancléřkou

Lze tedy očekávat, že do parlamentních voleb bude podobně jako u těch předchozích vládnout klid. Němci si prostě na velké předvolební show ve stylu amerických prezidentských voleb nepotrpí. Není to ovšem tak, že by se nic nedělo.

Čtěte také

Kupříkladu bavorský premiér Markus Söder se už definitivně rozloučil s myšlenkou, že by nakonec mohl naskočit coby náhradník na post volebního lídra a kandidáta na kancléře za konzervativní duo CDU/CSU. On i jeho nejbližší okolí vyčkávali, jak dopadnou zemské volby v maličké spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Kdyby tam CDU propadla, sneslo by se to podle očekávání na hlavu současné konzervativní jedničky Arminu Laschetovi, který nemá mezi straníky silnou pozici. Jenže CDU v Sasku-Anhaltsku zvítězila překvapivě o několik délek. V Mnichově to vzali na vědomí.

Průzkumy bývají v Německu přesné. Jednak proto, že němečtí voliči jsou povahou věrní svým politickým táborům a málo přebíhají. A pokud přebíhají, tak pozvolna. Prudké výkyvy v preferenčních křivkách se ovšem dějí, zřídka, ale dějí. A nemívají dlouhou trvanlivost. Naposledy u Zelených, kteří na jaře prožili raketový vzestup. Už ale opět přistáli. Nicméně jsou dost vysoko na to, aby mohli zásadně míchat německou politikou.

Je až s podivem, jak málo rezonuje veřejným prostorem agenda pravicových populistů z AfD. Zdá se, že migrační krize a jimi prorokovaný německý armagedon poněkud vyvanul. Německo má nyní jiné starosti. To ovšem nic nemění na tom, že AfD se stala pevnou součástí politického spektra. Jenom už nepřitahuje tolik pozornosti jako dříve.

Pavel Polák

A pak je tu ještě jedna věc, která provází tento klidný předvolební čas. Postupné loučení s kancléřkou Angelou Merkelovou. Poslední rozprava v Bundestagu, poslední to či ono, co si už jako kancléřka nezopakuje. Její odcházení a konec jedné dlouhé éry působí na německou veřejnost silněji než volební týmy polických stran.

Autor je zpravodaj Deníku N v Německu

autor: Pavel Polák
Spustit audio