Páteční pokles cen akcií zasáhl v pondělí celý svět

18. prosinec 2000

Náhlý páteční pokles cen na burze v New Yorku vyvolal v pondělí řetězovou reakci na hlavních burzách v Asii a Evropě. Jako první reagovaly na páteční otřesy v New Yorku největší asijské burzy: japonský souhrnný index Nikkei poklesl v pondělí o téměř 7 procent, což je jeden z největších poklesů v jeho historii. Na burzách v Hong Kongu a Singapuru poklesly ceny akcií o více než 8 procent a v Jižní Koreji dokonce skoro o 12 procent.

"Je to stejný sestup jako v New Yorku," poznamenal k tomu japonský odborník Sachio Ishikawa z makléřské firmy Chuo Securities a dodal: "Očekával jsem pokles, ale nemyslel jsme si, že bude tak veliký."

V centru Tokia měli znepokojení japonští investoři v pondělí možnost sledovat pohyby cen akcií na obrovských elektronických tabulích přímo na ulicích a většinou neskrývali své obavy, jaké následky bude mít kolaps amerických trhů na japonskou ekonomiku.

O několik hodin později, když se začalo obchodovat v Evropě, se stejná situace opakovala na evropských burzách.

V Londýně poklesl souhrnný index FTSE o 4 procenta, přičemž nejvíce byly zasaženy ceny tak zvaných technologií, tedy akcie firem, které podnikají na poli elektroniky a moderních medií, jako jsou IBM, Intel, Microsoft a pod. Právě akcie technologií, které v poslední době zřejmě příliš vzrůstaly, ztratily v pátek v New Yorku více než čtvrtinu své burzovní hodnoty.

S napětím se proto očekával začátek nového pracovního dne na americkém kontinentu. Nebylo totiž jasné, zda bude v New Yorku pokles cen akcií pokračovat anebo zda se už konečně zastaví a jejich hodnota se ustálí na určité, třeba i nižší úrovni než dosud.

Jak se později ukázalo, výprodej akcií zvláště moderních technologií sice pokračoval, ale na burzovní trhy vstoupilo také velké množství spekulantů, kteří nakupovali náhle zlevněné akcie za mimořádně nízké ceny. To pak situaci na trhu poněkud stabilizovalo.

Odborníci přesto zatím považují vývoj cen na světových burzách za velmi nejistý. "Máme zde momentálně kontrolovanou paniku," poznamenal k tomu například jeden britský burzovní expert.

Velké instituce v průběhu dne přestaly vůbec prodávat, protože považovaly ceny akcií za příliš nízké. Trh pak v podstatě ovládali drobní investoři.

Nejnovější otřesy na světových burzách mimochodem znovu potvrzují, jak je dnes celý svět finančně vzájemně propojený - tedy jak daleko vlastně postoupil proces globalizace - a také jak obrovský vliv na vývoj celosvětového hospodářství mají Spojené státy a hlavně newyorská burza, která de facto určuje vývoj všude ve světě.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.