Papežovo CD

19. prosinec 2009

Hudební nosiče jsou oblíbeným vánočním dárkem - možná jste i vy svým blízkým nějaký koupili. Na trhu se nyní objevilo i nečekané CD-čko, které nahrál papež Benedikt XVI.

"Jsem přesvědčen, že hudba je univerzálním jazykem krásy. Může spojit všechny lidi dobré vůle", píše se na nedávno vydaném albu Alma Mater. Myšlenka nijak revoluční, upoutá hlavně tím, kdo ji vyslovil. Deska Alma Mater s podtitulem Hudba z Vatikánu totiž kromě hudby samotné obsahuje promluvy a zpěv současného papeže Benedikta XVI.

Papež vydává desku u stejné nahrávací společnosti jako rocková kapela Nirvana, ohlašovaly chytlavé novinové titulky. Je to sice pravda, ovšem deska je zajímavá z úplně jiného důvodu. Benediktův předchůdce, tedy Jan Pavel II., byl básníkem, hercem a velmi dobře hrál na kytaru. Svět jej tedy považoval za člověka múzického, jemuž je umění blízké. Současný papež Benedikt XVI. byl před svým zvolením Prefektem Kongregace pro nauku víry a ještě dřív, v domovském Německu, univerzitním profesorem dogmatické teologie. Lidově řečeno, učencem, který má střežit a stále znovu promýšlet věroučný systém.

Takoví muži se na hudebních albech neobjevují často. Rádio Vatikán k desce podotýká, že jde o experiment s novým způsobem šíření evangelia, tedy dobré zprávy o Kristu. Album Alma Mater je cestovním deníkem Benedikta 16, s krátkými promluvami k věřícím ve Vatikánu, Itálii, Německu, Francii a Brazílii.

Hudbu zkomponovali tři skladatelé. Z pohledu teologa tu na společném díle pracoval Brit Simon Boswell, který se považuje za agnostika, tedy člověka, který se poznáním Boha příliš netrápí, marocký muslim Nour Eddine a italský katolík Stefano Mainetti. Papež je milovníkem Bacha a Mozarta - a na obalu desky podotýká: Hudba je univerzálním jazykem, kampak na ni s teologií. Stejně se ale zdá, že si tu teologie s uměním, přesněji řečeno s poezií, dobře rozumí. Posuďte sami podle přívlastků, které na této desce mariánských litanií dostala matka Ježíše Krista: Královna andělů, královna patriarchů, královna proroků, královna apoštolů, panen a pokoje. Další nahrávka z dílny Vatikánu je každopádně zajímavým počinem.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu