Osvícení filmem

22. září 2010

Osvícení filmem aneb návrat do dob, kdy byla informační hodnota filmu nadřazena jeho hodnotě umělecké. To je hlavní motiv letošního Academia filmu Olomouc.

Festival dokumentárních filmů Academia film Olomouc probíhá v hanácké metropoli s přestávkami už od roku 1966. Letos v dubnu bude zahájen jeho 43. ročník.

Tentokrát by měly vybrané dokumentární filmy otevřít na půdě Univerzity Palackého v Olomouci diskusi na některá kontroverzní témata, jako je např. pohled na svobodu jednotlivce a společenské uspořádání, role vědy, která ve svém rozvoji mnohdy naráží na etické, náboženské nebo environmentální mantinely, či otázka vzniku vesmíru a života.

Logo letošního ročníku AFO

Co se bude promítat?

V české premiéře se na festivalu objeví některé zahraniční dokumenty, za všechny např. švédský snímek Bílý sport, který otevírá otázku rasismu, nebo Columbia Revolt o průběhu studentské revoluce na Columbijské univerzitě. Nečekaný pohled na české dějiny přinese dobová americká aktualita oceněná Oscarem Czechoslovakia 1968.

Jací přijedou hosté?

Mezi hosty letošního ročníku Academia filmu Olomouc se objeví také Nigel Marven, autor přírodovědných dokumentů, který se v poslední době věnuje simulacím světa vyhynulých pravěkých ještěrů. Nigel Marven obdrží v Olomouci hlavní cenu festivalu.

V promítacím sále na Konviktu

V rámci doprovodného programu bude uveden diskusní panel zaměřený na spor zastánců evoluce a kreacionismu. Pozvání přijali doc. Luboš Bělka z Ústavu religionistiky MU v Brně, prof. Jaroslav Flégr z katedry parazitologie PřF UK v Praze, Ing. František Mikeš, Ph.D., z Cyrilometodějské fakulty UP v Olomouci a prof. Emil Paleček z Ústavu experimentální biologie PřF MU v Brně.

A doprovodný program?

Připraveny budou také koncerty hudebních skupin Airfare, One Night Band, MakoMako, Narcotic Fields, Kill the Dandies nebo Lesní zvěř.

Academia film Olomouc začne v úterý 15. dubna a potrvá do neděle 20. dubna.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.