Orangutani loví poloopice

20. leden 2012

Biologové už podruhé zaznamenali neobvyklé chování orangutanů: samice pronásledovaly a zabíjely outloně, aby mohly sníst jejich maso.

Orangutani jsou považováni za striktní vegetariány, kteří získávají živiny především z různých plodů. Vzácně se však může stát, že dostanou zálusk na maso a dokonce se vydají na lov. V roce 1997 holandští a indonéští vědci popsali, jak dospělé samice sumaterských orangutanů zabíjejí noční poloopice outloně váhavé (Nycticebus coucang) a konzumují jejich maso. Jestli šlo o netypické chování, nebo způsob, kterým si orangutani doplňují chybějící živiny, nebylo možné říci. Nový případ však naznačuje, že správnější je druhá možnost.

Jeho protagonistou je opět samice orangutana sumaterského (Pongo abelii), kterou provázelo mládě. Madeleine Hardusová z Amsterodamské univerzity pozorovala celkem třikrát, jak se samice vydala za pachem outloně, ulovila jej a shodila na zem. Tam outloně zabila kousnutím do hlavy a tělo vynesla zpět do korun stromů. O maso se někdy podělila s mládětem, jindy jej snědla sama. Analýza známých případů naznačuje, že lov outloňů je sezónní záležitostí a orangutani se k němu uchylují v době, kdy mají nedostatek ovoce a jiné rostlinné potravy. Všechny se odehrály na poměrně malém území a lovecká technika byla stejná. Není proto vyloučeno, že lov outloňů představuje kulturní chování, které se orangutani učí jeden od druhého.

Konzumace masa je důležitý krok v evoluci primátů a objev masožravých orangutanů napovídá něco o jejích počátcích. Samotářsky žijící orangutani maso žvýkali víc než dvakrát déle než šimpanzi, kteří jej mají na jídelníčku pravidelně. Může to být prostě nezvyk, ale také to naznačuje, že život ve skupině mohl být faktorem, který konzumaci masa zrychloval a podporoval.

Zdroj: International Journal of Primatology

-------

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/IFACrIx5SZ0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.