Operace pomocí robotické chirurgie znamená lepší rekonvalescenci

9. říjen 2019

Robotická chirurgie umožňuje jemnější a efektivnější práci lékařů. Její uplatňování na nové typy výkonů závisí na jednáních s pojišťovnami.

Robotická chirurgie je moderní neinvazivní chirurgická metoda, při které se pohyb rukou lékaře přenáší na tělo pacienta přes robotický systém. V Motole je robotická chirurgie využívaná od loňského dubna. 

„To je chirurgická konzole, na které sedí operatér, vedle je operační stůl, na kterém leží pacient,“ popisuje chirurgického robota nazvaného da Vinci lékařka z urologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Veronika Šturcová Kaliská. „Operační stůl je synchronizovaný s robotem, takže když během výkonu potřebuje operatér změnit polohu pacienta, tak se synchronně natáčí stůl společně s operačními rameny.“

Robotický chirurgický systém da Vinci.

Pomocí robotické chirurgie v Praze celkem operuje devět center a pracují s ní i v nemocnicích v jiných městech Česka, mimo jiné třeba v Ústí nad Labem, Brně, Olomouci nebo v Novém Jičíně.

„Výhody robotické chirurgie jsou v jemnosti operování,“ říká přednosta urologické kliniky v Motole Marek Babjuk. „My jsme schopni díky jemnosti nástrojů a díky dokonalému zvětšenému pohledu, který máme, pracovat velice precizně.“

Do budoucna bude třeba více zohlednit náklady na technologii robotické chirurgie.
Prof. Marek Babjuk, přednosta urologické kliniky FN v Motole

Výhody ale nepociťuje jen operující personál, ale taky pacient. Výhodou je pro pacienta lepší pooperační průběh. „Tím, že to není řez, tak operaci pacient vnímá daleko lépe. Je při ní podstatně menší krevní ztráta než u klasických operací. Takže výsledkem je, že pooperační stonání je daleko kratší a je pro pacienta daleko příjemnější. 

Pomocí robotické chirurgie se operuje v dutině břišní, nejčastěji se provádějí urologické operace a operace srdce a cév. V Česku se robotická chirurgie nejčastěji používá u prostatosektomie, tedy odstranění prostaty. Celkově jsou rizika při robotické chirurgii minimální, a to díky přesně naplánovaným postupům operace.

Chirurgický robot da Vinci

Hradí pojišťovny robotickou chirurgii?

O proplacení musí vždy nemocnice s pojišťovnou jednat. „My se samozřejmě snažíme, aby pacient nebyl do těchto debat zatažen,“ říká Babjuk. „Druhá věc je, jestli ty úhrady jsou dostatečné. My si myslíme, že do budoucna bude třeba více zohlednit náklady na technologii, než je tomu v tuto chvíli. A trošku problém je tam, kde takhle chceme provádět nové typy výkonů., které nejsou nasmlouvány s pojišťovnou. Tam samozřejmě také budou muset nějaká jednání proběhnout,“ ukončuje Marek Babjuk.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka