Odškodnění za poškozené zdraví. Jakou cenu má podle soudů lidský život?

8. září 2015

Pro Vázlerovy to byl rok plný zvratů. Po vleklých soudních sporech vybojovali vloni v létě rekordní mnohamilionové odškodnění pro syna Vojtu. Vinou nezkušeného lékaře se chlapec před šesti lety narodil těžce postižený.

Dítě ale na podzim zemřelo. Pro rodiče obrovská ztráta, ze které se doteď nevzpamatovali. Letos na jaře se ale na ně usmálo štěstí, ve které už ani nedoufali. K adopci získali dvě dívky, sestry.
Příběh rodiny Vázlerových je v Česku ojedinělý, a to nejen v tom, jakou životní zkouškou museli manželé projít, ale ukazuje to i na přístup soudů, které rozhodují, jakou cenu má lidský život.

Malá dlouhovlasá blondýnka se rozzáří, když si nasadí boty. Vyráží ven za kočkou Bárou. Ještě předtím se v kuchyni zadívá na skříň, kde je košík se sladkostmi. Po bonbónech se natahuje i starší hnědovlasá dívka. Obě mají několik týdnů nový domov u Vázlerových.

„Doma po pár dnech proběhl dotaz, a to když jsme u vás, tak to jste vlastně naše rodiče, že jo? Jsou rádi, že, že někoho mají,“ říká Pavel Vázler. Každou chvíli vezme dívky do náručí. Tu menší nosí jeho manželka Eva.

Manželé chodili od dubna do půlky července za dívkami do pražského kojeneckého ústavu. Není ale dne, kdy by si Vázlerovi nevzpomněli na pětiletého syna Vojtu. Umřel vloni na podzim. Náhle.

Neviděl, neslyšel, nesmál se, neplakal

Vojta se narodil před šesti lety. Na ten den Eva Vázlerová nerada vzpomíná. Těhotenství s jediným vytouženým synem bylo bezproblémové. Vše se změnilo, když mladý lékař nezvládl závěr komplikovaného porodu.

„Vojtíška jsem ani neviděla, manželovi řekli, že byl přidušenej, ale jak se ukázalo, byl už udušenej. Ono bylo všechno pozdě.“

Lékaři chlapci nedávali víc než rok života. Při porodu se vážně přidusil a poškodil se mu těžce mozek. Obrovské úsilí a péče rodičů dokázaly diagnózu zvrátit. Chlapcovi se dařilo. Eva Vázlerová chodila jednou za měsíc do práce, jinak byla s dítětem na chalupě v jižních Čechách. Pavel Vázler přes týden pracoval v Praze.

V nově zrekonstruované mělnické porodnici přivítali první novorozence

Kudrnatý chlapeček od narození neslyšel, neviděl, nikdy se neusmál, nikdy nezaplakal. Reagoval, jenom když ho matka vzala do náruče nebo mu zavedla výživu sondou do žaludku. Spor s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady se táhnul pět let. Rodiče se chtěli s lékaři domluvit už na začátku, popisoval otec chlapce Pavel Vázler.

„My jsme dohodu chtěli na začátku ještě za míň peněz, a to nechtěli ani slyšet, protože si mysleli pořád, že to nějak dopadne.“

Loni v červnu rodina žalovala vinohradskou nemocnici o rekordní odškodnění, 30 milionů korun. Původně požadovala 18 milionů korun. Částku advokát rodiny Antonín Tunkl zvýšil po tom, co si prostudoval nový znalecký posudek. Ten nedával malému chlapci příliš naději.

Nemocnice oba lékaře propustila

S žalobou rodina uspěla, nicméně s nemocnicí se Vázlerovi dohodli na mimosoudním vyrovnání a na odškodnění zhruba 20 milionů korun. Vyplacení peněz se táhlo několik měsíců. Běžely lhůty u soudů a úřadů. Po dohodě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady zveřejnila na svých webových stránkách rodině omluvu.

Mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek popisoval, jak bude vypadat výplata odškodnění. „Podle pojistné smlouvy se vinohradská nemocnice podílí spoluúčastí zhruba do jednoho sta tisíc korun. Zbytek zaplatí pojišťovna.“

Na odškodnění se nezměnilo nic ani po tom, co Vojta náhle na podzim zemřel. Vinohradská nemocnice dohodu potvrdila. Definitivní konec sporu potvrdil Antonín Tunkl letos na jaře.

„Povinnosti účastníků dohody o narovnání byly splněny, máme za to, že dohoda o narovnání byla ve všem naplněna. Dostávají odškodnění, které si dohodli.“

Podle vyjádření nemocnice většinu peněz zaplatila pojišťovna. Vázlerovi přemýšlí, jak využít část odškodnění, které původně chtěli dát na péči pro Vojtu. Rádi by v budoucnu pomohli v podobných případech rodinám, které se starají o těžce postižené děti.

Původně byl za komplikovaný porod obžalován mladý lékař bez atestace, který včas nepřivolal zkušenější kolegy. Podle obžaloby nereagoval na záznamy, které měřily ozvy plodu a naznačovaly komplikace. Tím údajně spáchal těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a porušil své povinnosti.

Soud mu původně vyměřil osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky. Nakonec byl ale mladý porodník zproštěn viny. Dítě vytáhla kleštěmi jiná lékařka, podle revizního posudku měla jednat důrazněji. Rozhodnout dříve o tom, že dítě je třeba přivést na svět buď císařským řezem, nebo vytáhnout kleštěmi. Vinohradská nemocnice nakonec oba lékaře propustila.

autoři: pbe , sch
Spustit audio