Obnovená premiéra filmu Svatý Václav

27. září 2010

V úterý 28. září bude u příležitosti svátku sv. Václava a Dne české státnosti v pražském Rudolfinu uveden jediný film, který byl této významné osobnosti našich dějin i legend věnován. Na obnovené premiéře prvního českého historického němého velkofilmu se podílí i Český rozhlas.

Na slavnostním večeru v pražském Rudolfinu uvidí diváci film Svatý Václav z roku 1930 za doprovodu původní filmové hudby skladatelů Oskara Nedbala a Jaroslava Křičky. Ta byla dlouhá léta považována za ztracenou. Objevil ji až hudební historik Viktor Velek v archivu Českého rozhlasu, když pátral po hudbě se svatováclavskou tematikou. Dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Kučera partituru následně rekonstruoval a stominutová skladba poprvé od své premiéry zazní v orchestrálním provedení v úterý v Rudolfinu.

Film Sv. Václav se Zdeňkem Štěpánkem v titulní roli, který natočil režisér Jan Stanislav Kolár u příležitosti oslav svatováclavského milénia, nám slouží jako zajímavý historický doklad nejen toho, jak lidé v roce 1929/1930 postavu sv. Václava vnímali, ale také jako pozoruhodný předěl ve vývoji filmového umění. Šlo o první historický velkofilm a také o nejdražší film své doby. Jeho rozpočet se vyšplhal ke 4,5 milionu korun. Také byl prvním filmem, který stát podpořil bezúročnou půjčkou – celého jednoho milionu.

Film Svatý Václav

Vznik filmu o sv. Václavovi bychom však i přes to, nebo možná právě proto, mohli s nadsázkou označit za další z řady Václavových zázraků. Jen málokterý filmový projekt se setkal s tak velkým očekáváním a s takovým množstvím problémů a nástrah. Je téměř nepochopitelné, že byl nakonec dokončen a křivdili bychom mu, kdybychom jej označili za neúspěšný.

Svatý Václav jako mírotvorce

Film Svatý Václav

Sv. Václav byl jedním z posledních němých filmů, který u nás vznikl. Z finančních důvodů se tvůrci rozhodli pro film němý, i když měli možnost natočit první zvukový. Do kin šel však v době všeobecného nadšení ze zahraničních zvukových filmů. Navíc s půlročním zpožděním od oslav svatováclavského milénia, kdy už byli lidé touto tematikou notně přesyceni. Možná i proto nakonec v historii spíše zapadl.

Jeho obnovená premiéra si však neklade za cíl pouze upozornit na němý film, který má nepochybně umělecké kvality, i když poněkud poplatné své době. Ani na hudbu, která by, nebýt úsilí mnoha lidí, zůstala uchována pouze v nepřehledné notové partituře. Autoři projektu chtějí především připomenout, že odkaz sv. Václava je stále živou součástí naší minulosti i současnosti, i když byl v různých obdobích dějin interpretován jinak. A společně s tímto poznáním hledají odpověď na otázku, jak máme sv. Václava vnímat dnes.

Zamyslet se nad tím můžeme také při sledování filmu Svatý Václav, který v době rostoucího nacismu v letech 1929/1930 představoval knížete Václava jako zodpovědného státníka a mírotvorce. Přímý přenos filmu z Rudolfina za doprovodu původní hudby můžete shlédnout v úterý 28. září od 20.00 na druhém programu České televize. Po jeho skončení televizní diváci navíc uvidí dokument režiséra Martina Suchánka Svatý Václav (světec – kníže – legenda).

Z natáčení filmu Svatý Václav

Na obnovené premiéře se podílejí Úřad vlády České republiky, Národní filmový archiv, Český rozhlas a Česká televize.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka