Objeven had-chameleón na Borneu

24. září 2010

Vědci ze Světového fondu ochrany přírody (WWF) objevili v pralese v srdci ostrova Borneo nový druh hada, který je schopen měnit spontánně barvu, stejně jako to dovedou například chameleóni. Tento fenomén je prozatím u hadů pro vědeckou veřejnost nevysvětlitelný.

Tento jedovatý, asi dva metry dlouhý had byl objeven německým badatelem. Schopnost měnit barvu kůže spontánní formou je typická pro některé plazy, jako chameleóni, ale doposud ho vědci nepozorovali u hadů a dosud nebyli schopni určit, jak se spouští tento mechanismus.

"Vložil jsem hada hnědočervené barvy do temné kostky. Když jsem se na něj po několika minutách znovu podíval, byl téměř zcela bílý," uvedl doktor Mark Auliya, expert na plazy zoologického muzea Forschungsmuseum Alexander Koenig, Německo, a spolupracovník WWF. Nový plaz byl pokřtěn jako "had z bahen Kapuasu," na počest místa, kde byl nalezen.

Doktor Auliya chytil dva z těchto hadů v bažinaté zóně lesů v blízkosti řeky Kapuas v národním parku Betung Kerihum, nedaleko Kalimantanu, indonéské části ostrova Borneo, kde několik týmů WWF pracuje na různých projektech ochrany fauny a flóry regionu.

Rod Enhydris, do kterého patří tento had, zahrnuje 22 druhů, z nichž jsou jen dva poměrně hojné, ostatní byly popsány pouze při vzácných příležitostech. Objev tohoto nového druhu hada, který by mohl být podle vědců endemickým pro břehy řeky Kapuas, zvyšuje na 361 počet nových druhů rostlin a živočichů nalezených v posledních 10 letech v tomto prakticky neprozkoumaném teritoriu o rozloze téměř dvakrát větší než Německo.

"Objev hada-chameleóna v nejhlubším srdci Bornea odhaluje jedno z nejlépe střežených tajemství přírody. Schopnost měnit barvu se dosud skrývala před vědeckým světem," sdělil Stuart Chapman, mezinárodní koordinátor WWF Programu Borneo. "Myslím, že dnes nevybral tu nejvhodnější barvu," poznamenal k jeho objevu.

Přes velké množství nových druhů živočichů nalezených v pralesích Bornea odborníci upozorňují, že lesní oblasti Bornea jsou vážně ohroženy. Dnes přežívá pouze polovina lesů oblasti a od poloviny 80. let se zmenšila jejich plocha o 75%, což představuje pro přežití hada-chameleóna vážné riziko.

autor: Ladislava Filipová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka