Nový rok pro sv. Anežku

2. leden 2012

Nový rok přináší návštěvníkům expozice v Anežském klášteře nové možnosti. Výstavu Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice doplní řada doprovodných programů pro děti i dospělé. Čekají na vás komentované prohlídky, přednášky i výtvarné dílny.

Po celý rok 2011 byla sv. Anežka připomínána především v souvislosti s 800. výročím svého narození. Současně uplynulo také 750 let od založení pohřebiště Přemyslovců v areálu Anežského kláštera, kde výstava Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice probíhá. Tím ovšem významná data nekončí. V roce 2012 si budeme připomínat další výročí. Například už 2. března uplyne 730 let od Anežčiny smrti. To vše výstava připomíná.

Po stopách sv. Anežky v dětských botách
Lektoři Národní galerie připravili pro děti od 6 do 9 let a od 10 do 14 let specializované výtvarné dílny. Cyklus zahájí 14. ledna výtvarná dílna Terezie Šikové. Děti se v doprovodu rodičů nejprve vydají klášterem po Anežčiných stopách a poté budou moci ztvárnit v ateliéru své dojmy např. technikou koláže. Rodiče přitom nesmí zapomenout zarezervovat pro své děti místo, protože kapacita je omezena na max. 20 – 25 dětí.

Program dalších výtvarných dílen
Další výtvarné dílny zavedou děti do světa chutí a vůní Anežčiných časů (21. ledna), dozvědí se více o iluminátorech sv. Anežky (25. února), prostor dostane také Anežčina legenda (3. března) i Anežčin poklad (17. března). Výtvarné dílny pro děti od 6 do 9 let začínají vždy v 10.30. Děti od 10 do 14 let budou i s rodiči na pokladně přivítány ve 14.30.

Sv. Anežka ve světle komentovaných prohlídek
Zájemci se mohou zúčastnit také některé z komentovaných prohlídek, které lektoři připravili za pomoci externích spolupracovníků. Odehrávat se budou pravidelně v neděli jedenkrát za 14 dní vždy od 15 hodin.
Mgr. Kateřina Sládková představí 15. ledna Annu Slezskou a její fundace. Anežčině sestře Anně se věnovala také v rámci konference Svatá Anežka Česká a velké ženy její doby na Katolické teologické fakultě UK.

S Kateřinou Sládkovou se zájemci budou moci setkat ještě 19. února při komentované prohlídce Sv. Hedvika Slezská anebo 18. března při prohlídce Sv.Alžběta Durynská. Pokud vás zajímá Klášter Na Františku a jeho zakladatelka, udělejte si čas 12. února, kdy vás areálem provede Michaela Císlerová. Příběhy samotné Anežky bude představovat Alena Kingham 26. února v rámci prohlídky nazvané Svatá Anežka Česká – princezna ze vznešeného rodu. Když si uděláte čas v neděli 4. března, dočkáte se prohlídky Romany Petrákové s názvem Řád křižovníků s červenou hvězdou ve Vratislavi a v Praze. Poslední z komentovaných prohlídek je jako jediná naplánována na středu a proto je její zahájení posunuto na 16.30. Jan Fiřt při ní představí jeden ze stěžejních exponátů výstavy Archu velmistra Mikuláše Puchnera.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.