Nový polský prezident Andrzej Duda. Je pouze loutkou nebo přinese otevřenost?

6. srpen 2015

V Polsku nastupuje do úřadu nový prezident. Jmenuje se Andrzej Duda, je mu třiačtyřicet let a kandidoval za konzervativní stranu Právo a spravedlnost.

Slibuje otevřenost a dialog i těm Polákům, kteří ho nevolili. Až do prvního kola květnových prezidentských voleb byl podle průzkumů favoritem dosavadní prezident Bronislaw Komorowski s podporou vládnoucí Občanské platformy.

Co přimělo rozhodující část polských voličů k hlasování pro kandidáta opozice? Může nový prezident něco změnit? Co vypovídá jeho vítězství o náladách v Polsku?

Květnové prezidentské volby nebyly předvídatelné a předem rozhodnuté, jak naznačovaly průzkumy. V neděli desátého května bylo pošmourno i na jihovaršavském předměstí Powsin.

„Nejsem spokojený. Jakost politické třídy se radikálně zhoršila. Je to beznadějné, opravdu jsme dlouho neměli tak zoufalé volby. Vybral jsem menší zlo,“ řekl jeden z voličů.

Pro bývalého rockera 20 procent hlasů

V prvním kole porazil Andrzej Duda favorizovaného Bronislawa Komorowskeho těsně. „Chci budovat Polsko dialogu a úcty, Polsko, ve kterém Poláky nikdo nebude rozdělovat na lepší a horší, na ty, co myslí tak nebo jinak,“ prohlásil Duda po oznámení výsledků.

Bronisław Komorowski, Visegrádská čtyřka

Velkou otázkou po prvním kole bylo, koho doporučí třetí v pořadí, nezávislý kandidát Pawel Kukiz. Bývalý rocker a aktivista totiž dostal překvapivě přes 20 procent hlasů.

Do druhého kola nepostoupil, mohl ale rozhodnout, koho jeho početní stoupenci podpoří. Andrzej Duda v každém případě neztrácel čas, aby je získal na svou stranu. „Pawel vedl kampaň otevřeně, mluvil o věcech, které jsou pro Polsko důležité. Je to velký vlastenec.“

Ale nepomohlo mu to. Pawel Kukiz nepodpořil ani jednoho ze dvou hlavních kandidátů. Nicméně skutečnost, že pětina voličů hlasovala pro něj, naznačovala, že je hodně Poláků naštvaných na politický establishment. Druhé kolo voleb to o dva týdny potvrdilo.

Duda: Budeme spolu rozmlouvat

Andrzej Duda dostal 53 procent hlasů, oznámila polská média. A prezident Komorowski prohru přiznal. „Rozhodli občané svobodného demokratického Polska. Demokracie nespočívá jen v tom, že se výsledky demokratických voleb respektují, ale že si jich také vážíme.“

Volební vítěz Andrzej Duda slíbil otevřenost a dialog i těm, kteří ho nevolili. „Nečekejte uzavřeného prezidenta, to slibuji. Budeme spolu rozmlouvat.“

Nový polský prezident Andrzej Duda s manželkou

Sergiusz Najar, polský ekonom a bývalý diplomat, který žije střídavě v Polsku a v České republice se domnívá, že role nového prezidenta je ve skutečnosti složitější. Andrzej Duda nemá žádnou politickou biografii. „V Polsku budou nejisté a skryté vlivy. Podezříváme nového prezidenta, že nebude nezávislý, možná bude loutkou v rukách někoho jinýho.“

Podle mapy volebních výsledků je až zarážející, jak jasné je rozdělení Polska na východní část, kde lidé hlasovali pro Andrzeje Dudu, a na západ, kde zvítězil Bronislaw Komorowski.

Regiony, kde jsou větší města, jako Wroclaw, Katovice, Poznaň, kde je větší otevřenost směrem k zahraničí, volily Bronislwa Komorowského. „Tradiční zemědělské oblasti, menší a malá města, kde jsou silnější vlivy katolické církve a tradiční, velmi konzervativní názory lidí, volily pana Dudu. Je to podobné jako v Česku výsledek voleb prezidentských mezi panem Zemanem a panem Schwarzenbergem. To také ukázalo, jak je Česká republika rozdělena mezi Prahou a, řekněme, neprahou.“

autoři: vpo , sch
Spustit audio