Nový japonský premiér je zatím přijímán chladně

19. prosinec 2000

Japonský parlament zvolil ve středu nástupce těžce nemocného předsedy vlády. Keiza Obučiho, kterého v neděli zasáhla mozková mrtvice, nahradí Joširo Mori. Bývalý ministr obchodu a někdejší novinář a aktivní sportovec Joširo Mori získal solidní podporu v obou komorách japonského parlamentu, jakmile si ho za svého předsedu zvolila vládnoucí Liberálně demokratická strana

Dosavadní předseda japonské vlády Keizo Obuči, který ještě ve středu odpoledne bojoval o život v nemocnici na jednotce intenzivní péče, zastával totiž obě funkce - předsedy této strany i vlády - a dosud druhý muž ve stranické hierarchii Joširo Mori ho tedy nahradí v obou funkcích.

"Nesmíme dopustit politické vakuum," prohlásil úřadující šéf kabinetu Mikio Aoki na úterní mimořádné a značně pohnuté tiskové konferenci, kdy zároveň ohlašoval rezignaci celé japonské vlády, aby mohl být znovu parlamentem zvolen její předseda. Žádné další personální změny ve vládě se v této chvíli neočekávají a nastupující premiér už potvrdil, že chce pokračovat v dosavadní vládní politice.

Obyvatelstvo Japonska v těchto dnech vyjadřuje sympatie nemocnému Obučimu, který musel tak náhle opustit nejvyšší vládní funkci. Ačkoli premiér Obuči nebyl nijak zvlášť populární a podle nedávných průzkumů veřejného mínění jeho osobní popularita v poslední době ještě klesala, většina Japonců na něj nyní vzpomíná ve svých modlitbách a vzkazuje upřímná slova soucitu jeho nejbližším příbuzným. "Je mi líto Obučiho," řekla například zpravodaji agentury Reuter v Tokiu jedna Japonka, "byl tak pracovitý a onemocněl tak rychle."

"Nevím, co si o něm mám myslet a jaké má názory," řekla jiná žena tokijskému zpravodaji a dodala: "Nevím, co je to za člověka, kromě toho, že rád sportuje."

Političtí pozorovatelé v Tokiu upozorňují, že nový premiér Joširo Mori má sice silnou domácí podporu v Liberálně demokratické straně, ale že na poli zahraniční politiky je vlastně nováčkem. Přitom právě zde ho brzy čekají největší zkoušky. První se uskuteční už koncem tohoto měsíce, kdy se má předseda japonské vlády setkat s nově zvoleným ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Jak známo, vztahy mezi Ruskem a Japonskem jsou velmi složité, dosud poznamenané důsledky 2. světové války a trvalým sporem mezi oběma zeměmi o Kurilské ostrovy. Vzhledem k těmto problémům nebyla dosud sjednána ani řádná mírová dohoda, která by konečně formálně ukončila vzájemné nepřátelství.

Další náročný úkol na poli zahraničíní politiky čeká na nového japonského premiéra v červenci, kdy se má v Okinavě uskutečnit schůzka nejvyšších představitelů průmyslově vyspělých zemí. Mezi pozvanými hosty je i americký prezident Bill Clinton a očekává se, že předmětem jejich jednání budou nejen obchodní záležitosti, ale též další americká vojenská přítomnost na japonských ostrovech.

Premiér Mori bude mít ale dost práce i v domácí politice, kde zůstává největším problémem vleklá ekonomická krize. Není ani vyloučeno, že vyhlásí předčasné volby, které by se bez toho měly konat nejpozději letos na podzim.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.