Novou chřipku nesmíme přeceňovat

21. září 2010

Virus nové chřipky zatím nemá potenciál na to, aby vytvořil větší epidemii. Tvrdí to Nicholas Grassly z Imperial College London a Andrew Rambaut z univerzity v Edinburku. Závěry jejich genetické analýzy viru však nemusejí mít trvalý charakter, napsal New Scientist.

Studie se věnovala především přenosu nákazy z nemocného člověka na zdravé jedince. Vzhledem k relativně malému vzorku testovaných případů sami vědci upozorňují na její spíše orientační charakter. Počátek šíření nákazy stanovili podle matematického modelu na září loňského roku až leden roku letošního. Snadno si odvodíme, že k úspěšnému šíření viru je potřeba, aby se přenesl z jednoho nemocného minimálně na jednoho zdravého. Tento stav se označuje poměrným číslem jedna. Virus v této situaci jenom přežívá a epidemie se rozvinout nemůže. Virus nové chřipky zatím vykazuje číslo jenom mírně vyšší, a nachází se tedy těsně nad hranicí vlastního přežívání. Na oslavy je ale brzy.

Virus španělské chřipky z roku 1918 vykazoval v jarních měsících také poměrně nízké číslo, zhruba 1,45. Tentýž virus pak při podzimní vlně epidemie dosáhl téměř čísla 4. Jeden nemocný tedy nakazil čtyři zdravé. Čím je relativní možnost nákazy nižší, tím snáze se dá, samozřejmě, případné epidemii zamezit. Všechna hygienická opatření tedy přicházejí v pravou chvíli, ačkoli k přehnaným obavám není podle britských vědců rozhodně žádný důvod.

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka