Novinářka o #MeToo: Lidé netuší, jak často dochází k sexuálnímu obtěžování

26. říjen 2017

#MeToo. Tedy „já také“. Slogan, který lidé sdílejí na sociálních sítích, má za cíl upozornit na sexuální obtěžování žen. Ženy po celém světě začaly mluvit o sexuálním násilí poté, co vyšly najevo skandály hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. „Měla jsem pocit, že když se k té kampani přidám, dostane se k většímu okruhu lidí,” říká Silvie Lauder, novinářka z týdeníku Respekt, která se tématu dlouhodobě věnuje.

Lauder také na Facebooku zveřejnila status s hashtagem MeToo. „Mám za to, že je dobré, když do té debaty vstoupí lidé, kteří generují jistou pozornost, jsou mediálně přítomní. Proto byl nesmírně klíčový moment, když se v podobném duchu vyjádřila eurokomisařka Věra Jourová, v Británii přišly s podobným prohlášením poslankyně, o tématu píší světové umělkyně,” říká.

„Ten hashtag provází od počátku věta o tom, že když se všichni lidé, kterým se to stalo, připojí, možná získáme dojem, o jak běžný a rozsáhlý fenomén jde. Když se mluví o tom, že má kampaň za cíl očernit všechny muže, vykreslit ženy jako chudinky, je to mylné. Má za cíl ukázat, jak rozšířené zkušenosti se sexuálním obtěžováním mají ženy i muži,” popisuje Lauder kampaň, která otřásla sociálními sítěmi. Podívejte se na videozáznam celého rozhovoru:

autor: jpr
Spustit audio