Nové archeologické objevy v Řecku

9. březen 2007

Řecko zachvátil v posledních dnech učiněný archeologický boom. Posuďte sami:

Na severu Řecka poblíž města Florina byly objeveny pozůstatky pravěkého osídlení, které zde existovalo přibližně už od 6. tisíciletí před naším letopočtem. Vykopávky v těchto místech započaly v roce 2003, ale až teď začínají archeologové chápat skutečný rozsah práce, která je čeká. Podle názoru odborníků jde o celou síť nevelkých pravěkých vesnic, přičemž velká část je ještě skrytá pod zemí. Dosud zde byly objeveny kamenné pracovní nástroje, zkamenělé zbytky čočky, kterou pěstovali pravěcí zemědělci, a také více než padesát hliněných figurek.

Na okraji Athén byly objeveny rozsáhlé rozvaliny starověkého tržiště o ploše více jak 1500 metrů čtverečních a kromě toho antická ulice s obchody a chrámy. Tyto památky pocházejí přibližně z pátého či čtvrtého století p.n.l. Domněnku archeologů, že se zde nacházelo tržiště, podporují nálezy mincí, sady závaží a množství střepů keramického nádobí.

Minulý týden se také objevily informace o několika různých cenných nálezech. Například v Dionu, posvátném městě starověké Makedonie, byla objevena masivní socha Héry. Nedaleko od města Kavala našli archeologové téměř úplně zachovalý sportovní kočár z 2. století n.l. s reliéfním zobrazením hrdinských skutků Herakla a společně s kočárem pohřbené ostatky koní.

A ze stejné doby pochází hlava sochy, která byla nalezena při vykopávkách římského města Kallindia nedaleko od Soluně. Podle všeho jde o kopii známé sochy antického hrdiny Meleagra, kterou vytvořil významný antický sochař Skopas. Originál sochy se do současné doby nedochoval, ale nalezená dokonalá římská kopie spolu s dalšími kopiemi, které už archeologové objevili, pomůže odborníkům, aby si vytvořili ještě lepší představu o tom, jaký originál byl. O těchto nálezech informuje agentura RIAN.

Tuto a další aktuality můžete slyšet také v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 9. 3. 2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.