Nová laserová zbraň bude bezpečnější

24. září 2010

Americká vláda odtajnila podrobnosti kolem vývoje laserové pušky s cílem dočasně oslepit nepřítele. Tato zbraň je navržená tak, aby nepřítele oslepila, ale zároveň mu nezpůsobila žádné vážné zranění. Jejich vynález však ještě musí projít podrobným zkoumáním. Nesmí v ničem odporovat Normě Spojených národů o výrobě a užívání oslepujících laserových zbraní.

Puška, která nese označení PHASR byla vyvinuta ve Vojenské letecké výzkumné laboratoři v Novém Mexiku v USA. Laserová zbraň PHASR vznikla ve dvou prototypech, které pak putovaly do vojenských základen v Texasu a Virginii, kde se prováděly zkušební testy. Ministerstvo obrany spojených států věří, že tato zbraň bude mít využití například v situacích, kdy se bude nepřítel snažit přejet přes blokády na silnicích.

Laserové zbraně, které jsou schopné nepřítele oslepit, určitě nejsou žádnou novinkou. V minulosti už byly mnohokrát využity. Americká armáda užívala podobnou laserovou zbraň v bojích v Somálsku pod označením Sabre 203, která pak byla v roce 1995 z vojenského skladu vyřazena kvůli problémům s její bezpečností a účinností. Ve stejném roce byly zakázány i některé ostatní zbraně, protože neodpovídaly platné normě o užívání oslepujících laserových zbraní, ačkoliv tato norma používání zbraní k dočasnému oslepení výslovně nezakazuje. V minulosti však některé laserové zbraně vedly k trvalému oslepení zasaženého člověka. Toto potvrdil i Tobias Feakin, expert na zbraně z Bradfordské univerzity.

Puška PHASR by se tomuto problému měla vyhnout použitím slabších laserových paprsků, které by měly slabou intenzitu a nezpůsobovaly by tak zasaženému žádné trvalé následky. Podobné zbraně se snaží vyvinout i mnohé další laboratoře po celém světě. Nebezpečí však hrozí i u zbraní se slabou silou laseru. Pokud jsou užité z bezprostřední blízkosti či v dosti dlouhých intervalech, můžou i ony způsobit trvalé poškození očí. Puška PHASR by se tomuto problému měla vyhnout použitím automatického snímače vzdálenosti, který má být její součástí. Vzdálenost objektu od střelce by měla být vidět v hledáčku a síla laseru by se pak měla nastavovat podle ní.

Podle Neila Davisona, dalšího experta z Bradfordské univerzity, se americká vláda bude určitě snažit použít pušky PHASR v Iráku. Jeho domněnka se odvíjí od skutečnosti, že již nyní používají američtí vojáci v Iráku zářivé bílé světlo na kontrolních místech, kterým řidiče oslepují. Ti pak tudy musí projíždět velice pomalu a oni je tak mohou lépe zkontrolovat.

autor: Lenka Kosztolányiová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka