Německo a Francie souhlasí s Junckerem – chtějí více integrace

3. březen 2017

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker předložil pět možných scénářů dalšího vývoje Evropské unie. Je ale zřejmé, která alternativa evropské budoucnosti je mu momentálně nejbližší, dočteme se v článku uveřejněném britskou agenturou Reuters.

Šéfovi evropské exekutivy se omezení působnosti unie nezdá jako vhodné. Řekl, že Unie by měla mít větší ambice. Stavět může na šedesáti letech budování míru a prosperity na starém kontinentu.

Juncker se pozitivně vyjádřil o jedné možnosti, podle níž by se některé státy mohly sjednocovat rychleji. Jedná se o scénář, kterého se některé vlády – především z chudší, východní části Unie – obávají. Mohl by totiž prohloubit rozdíly v jejich neprospěch, pokračuje agentura Reuters. Obecně také Juncker odmítl kritiku některých europoslanců, kteří mu vyčítali nepředložení jedné pevné vize.

„Nevykonávám svou funkci pomocí exekutivních příkazů. Nejsem diktátor,“ cituje britská zpravodajská agentura Junckerovu slovní obranu. Vyjádření předsedy Evropské komise obsahuje jasnou narážku na nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Předseda Evropské komise také zdůraznil, že příklon k vícerychlostní Evropě neznamená konec „politické Komise“. Ta podle některých jedná ku prospěchu věci, podle jiných překračuje své pravomoci.

Bývalý lucemburský premiér a současný šéf evropské exekutivy Junker dále zdůraznil, že je na národních vládách a parlamentech zvolit budoucí podobu Unie. S tím, že „budoucí Unie by neměla být rukojmím voleb v členských státech ani politiků usilujících o úspěch na úkor integračního projektu“, řekl Jean-Claude Junker.

Motor souhlasí

Agentura Reuters si všímá, že šéf eurokomisařů získal podporu od dvou států označovaných za „motor Evropské unie“ – Francie a Německa. Ministři zahraničí obou zemí se ve společném prohlášení vyslovili pro vícerychlostní Evropskou unii. Této alternativě z pěti možných scénářů navržených Junckerem dávají Paříž a Berlín přednost, dočteme se v Reuters.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault a jeho německý partner Sigmar Gabriel Junckerovo představení Bílé knihy o buducnosti Evropské unie přivítali. Ve společném prohlášení na stránkách francouzského ministerstva zahraničí napsali: „Musíme najít způsob, jak více zohlednit různé úrovně ambicí členských států, aby Evropa lépe reagovala na očekávání všech evropských občanů.“

Logo

Unie by podle nich měla fungovat efektivněji a snažit se stále zlepšovat, ale zároveň zachovávat společné hodnoty a principy. Francie a Německo podpořily sbližování ekonomik členských států, podporu investic a udržitelný růst s cílem vybudovat ekonomickou unii.

Oba šéfové diplomacií se vyjádřili ve prospěch silné Evropské unie. Odmítli scénář, který by ji zredukoval jen na jednotný trh. Chtěli by silnější Unii v obranné i zahraniční politice a stálý společný mechanismus na řešení výzev v oblasti migrace tak, aby se ze společenství evropských států stal silný politický aktér na světové scéně. Evropskou unii považují za „nejlepší trumf pro budoucnost“.

Blížící se summit v Římě 25. března u příležitosti šedesátého výročí podpisu Římských smluv šéfové diplomacií Francie a Německa označili za jedinečnou příležitost, jak dodat Evropské unii nový elán k překonávání budoucích výzev. „Německu a Francii záleží na úspěchu tohoto procesu,“ sdělili ve svém prohlášení ministři zahraničí obou zemí Jean-Marc Ayrault a Sigmar Gabriel.

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové řekl, že „Velká Británie si přeje úspěšnou Evropskou unii. Dvacet sedm členských států by mělo pokračovat společně, protože je to v jejich i našem zájmu.“

autor: thk
Spustit audio