Nejsme potomky latimerií

23. září 2010

Nedávno objevená fosilie lalokoploutvé ryby vrhá nové světlo na problematiku evoluce končetin z ploutví, uvedl časopis Evolution and Development.

Výzkumníci z Chicagské univerzity objevili v prvohorních usazeninách u Beartooth Butte v severním Wyomingu 400 milionů let starou fosilii ploutve lalokoploutvé ryby. Jedná se o první nález tohoto typu v historii. Živočich, kterému ploutev patřila, byl pojmenován Shoshonia arctopteryx.

Živoucí fosilie?

Lalokoploutvé ryby jsou známy díky fosiliím už dlouho, navíc byl v roce 1938 objeven i žijící exemplář takového typu ryby u Komorských ostrovů v Indickém oceánu - latimerie podivná.

Latimerie živoucí, nikoli ale fosilie

Až doposud byly lalokoploutvé ryby považovány za typické živoucí fosilie, pokud se ale podíváte hlouběji do historie na první zástupce této skupiny, což nám umožnil právě objev Shoshonia arctopteryx, zjistíte, že jsou opravdu velmi odlišní.

Až doposud jsme tedy neoprávněně stavěli lalokoploutvné ryby na počátek evoluce čtvernožců. Nový nález ukazuje, že struktury, které jsme používali k definování primitivních stádií, jsou ve skutečnosti velmi specializované, a tedy mnohem mladší. To znamená, že náš pohled na evoluci kostry ploutví a končetin je od základů špatný.

A co dál?

Nově nalezená fosilní ploutev naznačuje, že struktura, uspořádání a větvení kostí se u ploutví prvohorních lalokoploutvých ryb blízce podobalo ploutvím dnešních primitivních paprskoploutvých ryb, např. jeseterů. Na konkrétní důsledky těchto závěrů si ale budeme muset ještě počkat.

Více se dozvíte v přírodovědném magazínu Natura.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka