Nejrychlejší CT přístroj na světě mají i v Motole

23. září 2010

Fakultní nemocnice Motol se může pochlubit dalším "nej". Uvádí do provozu nový Somatom definition - CT (počítačová tomografie) přístroj nejvyšší třídy. Ve FNM je instalován poprvé v ČR a ve střední Evropě.

Tento CT přístroj nové generace je první dvouzdrojový CT systém, který v jednom snímacím zařízení spojuje dva rentgenové zdroje a dva detektory. Díky nim je zkoumaná část skenována dvěma energiemi, dvěma intenzitami záření. Tím dochází k dalšímu zhodnocení tkání a jejich vzájemnému odlišení. "Pokud se při vyšetření zaměříme na cévy, dokáže tento přístroj detekovat jen je, odliší je od kostí," jmenuje jednu z předností přístroje prof. Jiří Neuwirth z motolské nemocnice.

Srdcem přístroje je takzvané "gantry", ve kterém jsou umístěny dva snímací 64 řezové systémy. Celý systém rotuje rychlostí 1 otáčka za 0,33 vteřiny, což je momentálně nejrychlejší gantry na světě.

CT systém nové generace šetří v první řadě zdraví pacienta, protože je 2x rychlejší a snižuje se tedy doba, po kterou musí být člověk vystaven radiaci. Flexibilita dvouzdrojové CT technologie umožňuje lépe rozlišovat a oddělovat tkáně a poskytuje více informací o fyziologických funkcích. Nově umožňuje sken celého těla až do délky 200 cm, což najde uplatnění zejména u polytraumat.

Existuje zároveň velký zájem vědecké komunity o využití různých sil záření k předání informací o tom, z čeho je složena tkáň a jak funguje. Předpokládá se, že se to stane součástí aktivního CT výzkumu. Ten zahrnuje kvantifikaci a charakteristiku ukládání tukových látek do srdečních tepen, kvantifikaci nádorové angiogeneze v játrech a určení neurologických anomálií za použití karotické angiografie.

autor: Radka Matějíčková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.