Nechápu, že stát platí miliardy a Bakala inkasuje, říká k OKD právnička Marvanová

12. květen 2016

Vláda nechce vymáhat náhradu škody kvůli OKD, protože se situace přímo týká některých z jejich členů, myslí si právnička Hana Marvanová.

„Jak se dalo očekávat, tak OKD skončilo v insolvenčním řízení a myslím, že vláda zatím řeší jen tu naléhavou část – z čeho budou žít horníci, jestli bude na výplaty, co se jim dá ze státního rozpočtu, ale podle mého názoru je problém mnohem širší.“ říká právnička Hana Marvanová v pořadu Interview Plus.

Na prvním místě se podle ní má řešit, jak je možné, že z OKD byly vyvedeny desítky miliard korun (což lze podle Marvanové vyčíst z výročních zpráv), nemovitosti a firmy: „Ta firma, která původně byla velmi bonitní, tak teď skončila v insolvenci a hrozí, že to zaplatíme my, daňoví poplatníci, a to je nepřijatelné,“ dodává.


Když prodáte takovou důležitou firmu finančnímu žralokovi, který z toho chce vytáhnout jen peníze, tak pak jsou tady ty důsledky. Tady byla chyba na samém počátku. Problém byl, že vláda v roce 2004 rozhodla o tom, že se poloviční podíl státu prodá bez výběrového řízení. Právnička Hana Marvanová k OKD

„Přivedení firmy k úpadku je trestný čin,“ připomíná Marvanová v rozhovoru s Michaelem Rozsypalem a celou situaci srovnává se situací, která panovala kolem IPB a tehdejšího přístupu vlády.

„Vláda to tehdy intenzivně řešila, podávala trestní oznámení. Protože hrozilo to, že ty dluhy po IPB zaplatí všichni daňoví poplatníci. A tady se o tom vláda vůbec nebaví,“ upozorňuje Marvanová.

Připomíná, že v jiných zemích se v takovém případě svolává například mimořádná schůze, na které se projedná, zda bude zahájeno vyšetřování.

OKD je kvůli dluhům ve výši 17 miliard korun a vysokým ztrátám od pondělí v insolvenci. Vláda schválila příspěvek pro případně propuštěné zaměstnance OKD. Pracovníci by tak od státu mohli dostat až 8000 korun měsíčně po dobu tří roků, pokud celkem odpracovali alespoň 15 let

Jak se celá současná situace dotýká nájemníků bytů OKD? I to se dozvíte při poslechu celého Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio