Návrat velkých šelem do naší přírody: 1. díl, medvěd

25. červen 2010

Návrat velkých šelem, mezi které u nás patří medvěd, vlk a rys, je samozřejmě možný. V Evropě se našla řada lokalit, kam se velké šelmy vrátily. Otázka je, jestli je tento návrat žádoucí a jak moc bude komplikovat život lidem, žijícím v jejich blízkosti.

Medvědi začali z Českých zemí mizet v době Lucemburské – ještě za Lucemburků žili medvědi v nížinách a ve velkých lesních celcích. Člověk se ale s medvědy dostával postupně do konfliktu a potlačoval jejich populace. Snížení počtů bylo způsobeno celou řadou různých, sčítajících se faktorů. Medvědí populace se rozdělily na menší, které žily v horách. Po třicetileté válce,kolem roku 1650, medvědi zbývali v podstatě už jen v Krkonoších, Krušných horách, na Šumavě a v pásmu Moravskoslezských Beskyd. Jaký se dále vyvíjeli medvědí populace u nás? Na to nám odpověděl zoolog dr. Jan Andreska.


Medvěd hnědý byl v Čechách vyhuben v průběhu 18. a 19. století. Poslední doložený případ zástřelení medvěda v Čechách pochází ze Šumavy z konce 19. století. Nedoložené údaje však nasvědčují ještě pozdějšímu výskytu v této oblasti. Medvěd, ačkoli je největší evropskou šelmou, je z 60–80 % vegetarián. Přesto je předpokladem společného soužití s lidmi adekvátní ochrana hospodářských zvířat a většinou nebyl medvěd v revíru vítán. Ještě do poloviny 18. století ale nebyli medvědi na Šumavě vzácní. Jak se vyvíjela populace na Šumavě a jaký byl osud posledního šumavského medvěda?

Logo

Medvěd byl loven i pro maso. Ještě ve 20. století je medvědí maso uváděno jako zvěřina, která má chuť hovězího. Kromě toho jsou z medvěda k dispozici slavné medvědí tlapy, což má být lahůdka nad lahůdky. Pokud se podařilo ulovit medvěda, posílaly se medvědí tlapy jako dárek vrchnosti. Ta za něj také vyplácela tzv. „zástřelné“. Další užitek z medvěda byl lékařský. Používala se jednak medvědí žluč, která obsahuje látky, které se dodnes využívají v asijské medicíně. A medvědí sádlo pomáhalo lidem s nemocnými průduškami nebo s tuberkulózou, sádlo si mazali na hrudník a krk. Kromě tohoto užitku z medvěda byly důvodem lovu také časté konflikty této šelmy s člověkem.
Na závěr jsme s dr. Janem Andreskou probrali některé aspekty možného návratu medvěda do naší přírody.

Logo
autoři: Tamara Kocourková , Jan Andreska
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.