Natočili jsme Chroptění Mony Lisy

2. březen 2007

Český rozhlas Plzeň uvede 6. března od 18 hodin ve veřejné předpremiéře experimentální rozhlasovou hru v režii Miroslava Buriánka "CHROPTĚNÍ MONY LISY". V díle rakouského dramatika a básníka Ernsta Jandla se jako jediný představí herec Pavel Kikinčuk. Celostátní stanice ČRo 3 - Vltava hru uvede v prvním pololetí.

"Téma krachu a konce "krásného umění" je propojeno s procesem umírání člověka. Hra je realizována metodou zvukových útržků a deformovaných fragmentů klasického umění. Jandl odmítá všechna romantická klišé a pomocí zhuštěných esenciálních výkřiků zkoumá jedince jakoby rozloženého na ty nejmenší částečky a funkce lidské fýzis i psýchy", sdělil režisér rozhlasového projektu Miroslav Buriánek.

Ve studiu - M. Buriánek a J.E. Silovský

Svébytný text je realizovaný technikou stereofonie; systémem pěti pozic, rozkládajících se mezi pravým a levým reproduktorem. "V herecké akci jde především o jednání řečové, jednání řečí a také o jednání ústy," dodal Buriánek. Hra je podle něj proměnlivým, pestrým a dynamickým akustickým děním a je výraznou "zvukovou událostí".

Hra byla natočena na přelomu roku 2006-2007 v činoherním studiu Českého rozhlasu Plzeň. Ujali se jí zvukoví mistři Tomáš Gsöllhofer a Jiří Emil Silovský.

Ernst Jandl, který zemřel před sedmi lety, vydal hru v roce 1970. Je nejvýznamnějším představitelem rakouské experimentální poezie. Využívá prvků dadaismu, expresionismu i klasické lyrické poezie. Do psané formy vtěluje mluvené prvky, vytváří nová slovní a zvuková spojení, pracuje s obrazotvorností nově vytvořených jazykových znaků. V roce 1984 získal Velkou rakouskou státní cenu za literaturu.

Miroslav Buriánek - režie, Jiří E.Silovský - technik
Spustit audio