Nástěnné malby v Čechách přelomu 13. a 14. století

14. prosinec 2010

Výstava Královský sňatek v domě U kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze upozorňuje na umění přelomu vlád posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků v Čechách. Dávné časy ovšem nepřipomínají pouze vystavené exponáty. Mnohé prozrazuje i sám dům například v nástěnných malbách.

Řadu zajímavostí o středověkých nástěnných malbách od poloviny 13. století do poloviny 14. století v Čechách prozrazuje PhDr. Zuzana Všetečková z Ústavu dějin umění AV ČR v katalogu, který byl k výstavě připraven. V domě U kamenného zvonu si můžete prohlédnout několik významných maleb. V přízemní kapli, zaklenuté dvěma poli křížové klenby, které od sebe dělí masivní triumfální oblouk uvidíte mezi malbami také postavu Bolestného Krista, která zřejmě patří k nejstarším v Čechách. Odborníci se domnívají, že byla starší než celostranná iluminace v Pasionálu abatyše Kunhuty s Kristem obklopeným Arma Christi.
Vyobrazení Krista se v tomto období postupně proměňovalo. Kristus v majestátu sedící na trůně, začal být zobrazován jako Bolestný Kristus, který vedl věřící k hlubšímu prožitku a spoluúčasti s jeho utrpením. Ostatně tomu napomáhaly také Arma Christi – náčiní, které způsobovalo jeho utrpení.
Bolestný Kristus v přízemní kapli domu U kamenného zvonu stojí mezi dvěma klečícími anděly nesoucími Arma Christi. Spasitelovo tělo pokrývaly krvácející rány, které utrpěl v pašijovém týdnu. Tvář zkropily krůpěje krve způsobené trnovou korunou, tělo neslo rány po bičování, hřeby probodly dlaně a chodidla, kopí proklálo jeho hruď. Vlevo klečící anděl přinášel kříž, symbol Kristova umučení, druhý pak držel kopí.

V katalogu k výstavě najdete srovnání a popis několika dalších míst ze stejného období. Navštívíte kostel Stětí sv. Jana Křitele v Praze Hostivaři, kostel sv. Bartoloměje v Praze 9 Kyjích nebo klášterní kostel sv. Tomáše na Malé Straně. Další pojednání je o malbách v kostele sv. Petra a Pavla v Hosíně na Českobudějovicku nebo v Anníně, v okrese Sušice, kostel sv. Mořice. Mnohé o středověkých nástěnných malbách prozradí také vyobrazení ukrytá v domě č.p.144/1 v Karlově ulici i fragmenty postav králů z domu č.p. 102/1. Jak si můžete poslechnout také v rozhovoru se Zuzanou Všetečkovou, středověkých maleb se v posledních letech objevila celá řada a některé jsou dochovány i s původní sytostí barev:

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.