Národní muzeum ukrývá i vzkaz budoucím generacím v digitální podobě, říká jeho ředitel Michal Lukeš

26. říjen 2018

V neděli, přesně 100 let po vzniku republiky, se po náročné rekonstrukci znovu otevře Národní muzeum v Praze. „Co jsme potřebovali stihnout, jsme stihli. Teď se připravujeme na slavnostní otevření veřejnosti,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Více než 120 let čekalo pražské Národní muzeum na opravu hlavní budovy. Rekonstrukci, nejsložitější obnovu v dějinách moderní památkové péče, se podařilo odsouhlasit v roce 2006. Stavba za zhruba dvě miliardy korun začala po letech příprav na jaře roku 2015 a tuto neděli se budova znovu, i když zatím jenom částečně, otevře veřejnosti.

„Na Národním muzeu pracovalo několik tisíc lidí. Poslední týdny tu většina klíčových lidí nocuje, všechny mistry i stavbyvedoucí tak znám osobně – některé i víc, než bych chtěl,“ směje se Michal Lukeš.

Vzkaz budoucím generacím

Výsledky dlouhotrvajících oprav budou moct první návštěvníci posoudit na vlastní oči už v neděli 28. října, kdy se muzeum po několikaleté pauze znovu otevře. Sám Michal Lukeš je ale s průběhem rekonstrukce spokojený už teď. „Samozřejmě jsem si na začátku nedokázal představit, o jak velkou stavbu půjde, museli jsme řešit tisíce věcí. Ale zatím všechno proběhlo, jak jsem si představoval,“ shrnuje. 

Během rekonstrukce tak zbyl čas i na drobné radosti. Mezi ty patří třeba vzkaz budoucím generacím, který stavitelé uschovali na vrcholu kopule Národního muzea. 

„Schovali jsme v něm popis projektu, noviny, bankovky a mince. Spoustu informací jsme ale nahráli i na digitální nosič. Je to naše malá škodolibost vůči budoucím generacím – budou si to totiž muset přečíst na nějaké čtečce. Zároveň jsme tím ale chtěli říct i to, že naše doba je digitální a že když data, která si ukládáme, zmizí, budou v budoucnu o naší době vědět jen útržky.“

autoři: Lucie Výborná , als

Související