Národní muzeum od sklepa po půdu

25. prosinec 2018

Sedm let chodili lidé v horní části pražského Václavského náměstí kolem plotu z vlnitého plechu, za kterým se opravovala historická budova Národního muzea. Do 28. října se podařilo dokončit hlavní restaurátorské práce a dovnitř se na sté výročí samostatného státu podívali první návštěvníci. Ještě pár dní bude vstupné zdarma a my ke konci roku připomínáme seriál o rekonstrukci muzea a také rozhovor s jeho ředitelem Michalem Lukešem.

Všechny epizody

Historická budova Národního muzea, která od roku 1891 ohraničuje horní část Václavského náměstí, byla pro veřejnost uzavřená 8. července 2011. Celé čtyři roky pak trvalo vystěhování všech expozic a samotná rekonstrukce Národního muzea začala v roce 2015.

Opravujeme úplně všechno: nejen fasády, ale i podlahy, okna, rozvody.
ředitel Národního muzea Michal Lukeš v září 2017

Dnem D – tedy dnem, kdy Národní muzeum po letech přivítalo návštěvníky – se stal 28. říjen 2018, tedy 100. výročí vzniku republiky. Od té chvíle stojí každý den přede dveřmi muzea dlouhá fronta lidí, aby si opravené sály mohli na vlastní oči prohlédnout.

Do konce roku je vstup zdarma. Jestli se na prohlídku třeba teď mezi svátky chystáte, v jednacím sále si určitě všimněte stropu. Jeho restaurace nebyla úplně jednoduchá. „Tady je spousta materiálů, které se tvářily jako pravé mramory, pravé kamení, ale většinou je to umělé a leštěné,“ vysvětluje ředitel Národního muzea Michal Lukeš, „ale těch profesí, které to ve 21. století umí restaurovat, je strašně málo.“

Restaurátorům prošly pod rukama také některé exponáty. Například kostra plejtváka, který byl v Národním muzeu od roku 1893. 

Příští rok bude muzeum přístupné veřejnosti už celé. Těšit se můžeme třeba i na exponáty několikametrové krakatice nebo mamuta.

autoři: Regina Květoňová , als
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.