Nanotrubičky poloprovozně

22. květen 2006

Společnost Arkema ve spolupráci s Výzkumným ústavem Paula Pascala při CNRS v Bordeaux zahájila letos v lednu poloprovozní výrobu uhlíkových nanotrubiček. Kapacita výrobní jednotky má být deset tun této speciální suroviny za rok

Produkce bude prozatím určena především pro potřeby výzkumných pracovišť. Studují se však i další aplikace jako například makrovlákna na bázi nanotrubiček, využitelné v průmyslové praxi.

Uhlíkaté nanotrubičky objevené v roce 1991 jsou mikroskopické válečky o průměru několika tisícin mikrometru a délce několika mikrometrů. Jsou dobrými vodiči elektřiny i tepla a mají výborné mechanické vlastnosti. Zatím se však vyrábějí ve formě prášku.

Hlavním cílem současné výzkumné spolupráce firmy Arkema a Výzkumného ústavu CNRS je vyrobit z nanotrubiček makroskopické vlákno, aby se tak daly lépe využít vlastnosti základních stavebních jednotek, tj. nanotrubiček. Tato forma by také měla být snadněji slučitelná s jinými typy materiálů ať už s textiliemi, kabely či kompozitními materiály. Současně testovaná experimentální vlákna vyrobená z uhlíkových nanotrubiček vykazují vynikající mechanické vlastnosti, které v některých parametrech předčí i ta nejkvalitnější přírodní i syntetická vlákna. Například síť utkaná z jednoho kilogramu "nanovláken" zastaví automobil jedoucí stokilometrovou rychlostí.

Další výhodou výrobní jednotky firmy Arkema mají být i stabilní a definované vlastnosti jejich produktu a přijatelná prodejní cena. Výzkumné ústavy dosud totiž používají nanotrubičky vyráběné v různých částech světa a tedy proměnlivé kvality a vlastností, které jsou navíc velmi drahé (až několik set eur za jeden gram látky). Navíc, jak již bylo zmíněno, má být část produkce určena k výrobě "nanovláken" vyhovujícím požadavkům na spřádací technologie.

autor: Jiří Grospietsch
Spustit audio