Náchodská nemocnice bude mít nový centrální urgentní příjem a změnami projde i kuchyně a jídelna

12. březen 2024 08:08

Královéhradecký kraj oficiálně zahájil stavební práce v Oblastní nemocnici Náchod, které jsou předzvěstí plánované druhé a finální etapy modernizace areálu. Za více než 136 milionů korun bez DPH zde letos vznikne nový centrální urgentní příjem a moderní stravovací provoz. Teď se zde několik měsíců nebude vařit, o jídlo ale pacienti nepřijdou.

Před vstupem do budoucího centrálního urgentního příjmu náchodské nemocnice pracuje těžká technika. Kromě jiného tady vznikne nový krytý příjezd pro sanitky.

Čtěte také

„Co se týká vnitřních prostor, tam dojde ke kompletní rekonstrukci dvou pater, vybourány budou stávající příčky u pavilonu A. A u pavilonu B to bude rekonstrukce jednoho patra,“ popisuje plánované změny Lukáš Laštovička, výrobní náměstek stavební firmy, která má přestavbu urgentního příjmu na starosti.

Do podzimu nemocnice přijímá pacienty na jiném místě.

V areálu náchodské nemocnice, jen o kousek dál, současně začala i modernizace kuchyně, jídelny a dalších částí gastroprovozu. V něm přibyde především řada moderních technologií.

„Budova zůstává víceméně proporčně stejná jako v minulosti, jen bude mít novou vnitřní dispozici. A děláme drobnou přístavbu za objektem, kde bude nové technologické zařízení ohledně vzduchotechniky a dalšího potřebného vybavení pro varnu, vysvětluje jednatel druhé stavební firmy Vratislav Zítka.

Kuchyň je tak do podzimu mimo provoz a jídlo pro stovky zaměstnanců a pacientů se musí dovážet z víc než dvacet kilometrů vzdáleného Opočna.

Čtěte také

Podle technického náměstka náchodské nemocnice Miroslava Bůžka ale pacienti změnu prakticky nepoznají. „Náš pacient by neměl zaznamenat žádný rozdíl mezi podávanou stravou před a po stěhování stravovacího provozu. Jediný faktický rozdíl je v tom, že potřebujeme dostat teplou stravu z Opočna do Náchoda.

S jednou zásadní změnou ale pacienti počítat musí. Dělníci se při práci nevyhnou prachu a hlavně hluku.

„Snažíme se to eliminovat dobrou spoluprací se stavaři. Hlučnější práce tak organizujeme na období, kdy je nemocnice méně vytížená a méně navštěvovaná, dodává Miroslav Bůžek s tím, že práce na obou místech Oblastní nemocnice Náchod by měly skončit na podzim.

Spustit audio

Související