Zdravotníci náchodské nemocnice mají k dispozici novou skiaskopickou stěnu pro vyšetření pacientů

19. duben 2023 08:06

Oblastní nemocnice Náchod má nový přístroj za bezmála 17 milionů korun. Jde o moderní skiaskopickou stěnu, která nahradí starší model používaný v nemocnici posledních sedm let.  Speciální rentgen umí pacienta nasnímkovat ze všech možných úhlů a to navíc s minimální radiační zátěží. Práci usnadní především gastroenterologům. S mikrofonem se na novinku zašel podívat reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

S radiologem Markem Strnadem stojíme u nové skiaskopické stěny. Pokud bych ji měl popsat, je to vlastně lehátko, které může být použito jak v horizontální, tak i vertikální poloze. A potom je tu rameno přístroje, které dokáže objíždět okolo pacienta. Aby vznikly co nejlepší snímky.

Máme před sebou i jednu velkou obrazovku, která je výraznou změnou od onoho původního skiaskopického přístroje, jenž byl v nemocnici k dispozici doposud. „Obrazovka je dominantou toho přístroje. Když to přiblíží, tak to je to, co nás baví. Protože nám ukazuje film, který děláme kamerou, používající speciální vlny, jimž se říká rentgenové. A umožňuje nám to podívat na toho člověka zevnitř, vidíme, jak a co se v člověku hýbe,“ vysvětluje Marek Strnad.

Asi nejvíc ocení tento nový přístroj jeho kolegové, gastroenterologové. „Pomáhá jim v tom, že se na té velké obrazovce mohou dívat na pacienta zevnitř, plus se mohou podívat i pomocí oněch rentgenových vln. A když si to dají dohromady, tak mohou tomu člověku hodně pomoci.

Čtěte také

Musíme také připomenout, že tento skiaskopický přístroj má mnohem menší radiační zátěž. A to představuje velkou výhodu pro pacienta. „Je to tak. Ono záření obecně škodí a čím je ho méně, tak je to lepší. Přístroj umožňuje dávku, kterou pacient absorbuje, snižovat.

A ředitel Oblastní nemocnice v Náchodě Jan Mach upřesňuje, kdy se spustí ostrý provoz tohoto nového zařízení. „Předpokládáme spuštění plného provozu během dvou až tří týdnů. Bude zapotřebí kompletně doplnit zařízení, připojit ještě další přístroje a zaškolit personál.

Spustit audio

Související