Stravovací provoz v náchodské nemocnici je ve špatném technickém stavu, čeká ho kompletní oprava

16. září 2022 08:08

Gastroprovoz v Oblastní nemocnici v Náchodě se musí opravit dříve, než vedení nemocnice plánovalo. Zpozdí se kvůli tomu plánovaná oprava stravovacího zařízení v Rychnově nad Kněžnou. Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik.

Proč tedy je nutná brzká oprava náchodské nemocniční kuchyně a jídelny?

Čtěte také

Během letních měsíců se zásadně změnil technický stav náchodského stravovacího provozu v nemocnici. Při mytí podlah totiž začala protékat voda ze druhého do prvního podlaží. To dokázala nemocnice opravit pouze nouzově a nutná je kompletní oprava celé budovy.

Teď na podzim měla začít oprava kuchyně a jídelny v Nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Tento projekt se ale zastavil a prioritu dostala náchodská nemocnice, která měla původně přijít na řadu až jako druhá.

Její vedení prostřednictvím Krajského zdravotnického holdingu tak požádalo kraj o schválení a prostředky na opravu. Krajské zastupitelstvo pak postup včera na svém zasedání posvětilo.

Kdo zajistí stravování pacientů a zdravotníků po dobu oprav?

To v tuto chvíli není jasné. Jasno by mělo být podle ředitele náchodské nemocnice Jana Macho do konce října. Víme, že je třeba nahradit zhruba tisíc jídel denně.

Čtěte také

Vedení nemocnice teď zjišťuje možnosti velkých stravovacích zařízení v okolí. Víme, že náchodské školy na to pravděpodobně kapacitu být nebudou. Další možností je náchodský Hotel U Beránka, případně velké průmyslové podniky. Tedy například Rubena Náchod nebo Wikov Hronov.

Nejlepší variantou by pro nemocnici bylo najít uzavřený gastroprovoz, kam by mohla přesunout svůj zaměstnance ze své kuchyně, kteří by tam mohli dále pracovat.

Variantou také je, že alespoň část jídel se bude dovážet z rychnovské nemocniční kantýny, proto se oba provozy nemohou opravovat současně.

Klíčové je, že při kterémkoliv z těchto řešení je samozřejmě nutné počítat s obtížnější dopravou a také se zvýšenými hygienickými nároky.

Kolik bude rekonstrukce stát a jak dlouho trvat?

Samotné práce vyjdou na 69 milionů korun, další jednotky milionů korun bude nemocnici stát nouzové řešení provozu stravování.

Čtěte také

Oprava má začít už v lednu příštího roku a trvat má maximálně 12 měsíců.

Jak jsou na tom stravovací provozy v dalších krajských nemocnicích?

Jak už bylo řečeno, má se rekonstruovat také gastroprovoz Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. I tam došlo v nedávné době kvůli špatnému stavu k několika haváriím například topení, problémům se vzduchotechnikou i zatékáním střechou. Dále je potom v plánu také oprava gastroprovozu v trutnovské nemocnici.

Za opravy těchto dvou provozů by měl Královéhradecký kraj zaplatit přibližně 92 milionů korun. Následovat by potom měly i další krajské nemocnice v Jičíně a Dvoře Králové nad Labem.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související