Nemocnice v Královéhradeckém kraji se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zdravotních sester

21. srpen 2023 08:36

Nemocnicím v Královéhradeckém kraji chybí zdravotní sestry. Zdravotnická zařízení v kraji jich aktuálně shání desítky. Na podrobnější informace se v jednotlivých nemocnicích zeptala reportérka Natálie Poláková.

Čtěte také

Kolik chybí v Královéhradeckém kraji zdravotních sester?

Já začnu Fakultní nemocnicí v Hradci Králové. Ta aktuálně nabízí 30 volných míst na pozici zdravotní sestra. Třetinu z toho, tedy 10 míst, tvoří nenaplněná místa z plánu pracovníků, zbytek jsou požadavky na zástup lidí v dlouhodobé pracovní neschopnosti. Podle nemocnice je nedostatek srovnatelný s předchozími dvěma lety.

Naopak v trutnovské nemocnici se situace zlepšila, aktuálně nemocnice shání 6 sester, což je o polovinu méně než před dvěma lety. A ještě zmíním Oblastní nemocnici Náchod, které chybí 20 zdravotních sestřiček.

Čtěte také

V tomto případě je ale potřeba upřesnit, že pod náchodskou nemocnici administrativně spadají další pracoviště, například v Rychnově nad Kněžnou, v Broumově, Jaroměři a v Novém Městě nad Metují, takže personálu je pochopitelně potřeba více - ve srovnání třeba s Trutnovem.

Na kterých odděleních sestry chybí nejvíce?

Podle hradecké fakultní nemocnice chybí sestry rovnoměrně napříč všemi obory a typy pracovišť. Zástupci oblastních krajských nemocnic se shodli v tom, že sester je málo například na neurologii.

Čtěte také

Nicméně pokud si lidé na internetu najdou nabídky volných pracovních míst jednotlivých nemocnic, tak zjistí, že sestry jsou potřeba jak na standardních odděleních, jednotkách intenzivní péče, tak na operačních sálech i v ambulancích různého zaměření. Podle nemocnic aktuální nedostatek personálu ovšem neohrožuje provoz těchto oddělení.

Jak dlouho trvá zaplnit volná místa?

Je to v řádu týdnu, v některých případech to trvá i několik měsíců. Někdy mají nemocnice s uchazeči nástup už rozjednaný, ale čeká se na dosažení požadované úrovně vzdělání, tedy na složení státnic nebo případně opravné maturitní zkoušky.

Ještě doplním, že kromě zdravotních sester nemocnice dlouhodobě hledají pracovníky z dalších nelékařských oborů. Například chybí fyzioterapeuti, radiologičtí asistenti nebo porodní asistentky.

Spustit audio

Související