Mají nemocnice v kraji dostatek krve od dárců? A kolik lidí se vloni rozhodlo darovat krev poprvé?

6. leden 2024 07:49

Fakultní nemocnice v Hradci Králové v uplynulém roce zajistila dostatek transfúzních přípravků pro všechny své pacienty. Pomohli i prvodárci. Kolik jich největší nemocnice v Královéhradeckém kraji ročně potřebuje sehnat a jak jsou na tom i ostatní nemocnice v regionu? To zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Co se týká Fakultní nemocnice v Hradci Králové, tak ta podle primáře transfúzního oddělení Víta Řeháčka potřebuje ročně sehnat tisícovku prvodárců. To je dostatečný počet na to, aby nahradili ty, kteří dárcovství ukončují třeba kvůli nemoci nebo kvůli dosažení věkové hranice, která dárcovství omezuje. Připomenu, že pro prvodárce je to hranice 60 let, pro ty, kteří darují pravidelně je to 65 let.

Zhruba v polovině prosince se počet prvodárců k té tisícovce blížil, definitivní čísla ale budeme znát až v následujících dnech.

Jak Fakultní nemocnice v Hradci Králové nové dárce získává?

Čtěte také

Je to třeba formou spolupráce se zaměstnavateli, spolky nebo s nadačními fondy. V uplynulém roce nemocnici pomohli třeba policisté, hasiči, skauti, zaměstnanci dopravního podniku nebo nadační fond Naděje. Zájemci mohou poprvé přijít darovat krev bez objednání.

Od 1. ledna letošního roku navíc nemocnice zvýšila hodnotu poukázky na občerstvení ze 100 na 150 korun. Dobrovolní dárci navíc dostanou příspěvek i na jízdné nebo na parkování v nemocnici.

Mají dost darované krve také ostatní nemocnice v kraji?

Čtěte také

Třeba Oblastní nemocnice v Trutnově v minulém roce evidovala přes 2,5 tisíce odběrů krve. To množství je téměř stejné jako rok předtím, oproti roku 2022 ale přibylo 12 prvodárců. Celkem jich bylo 185. K udržitelnému stavu jich nemocnice potřebuje zhruba 250.

V Oblastní nemocnici v Jičíně evidují za uplynulý rok zhruba 5000 dárců. K doplnění základny aktivních dárců jich tam chybí odhadem 300 až 500. V Náchodě za uplynulý rok evidují asi 4700 odběrů a 160 prvodárců. V ideálním případě jich ale ročně potřebují 300.

Spustit audio

Související