Na silnici mají sobi přednost

24. září 2010

Finsku se říká země tisíců jezer. Ve skutečnosti jsou jich však desetitisíce a VÁCLAV SVOBODA se v řadě z nich při svých toulkách severskou přírodou vykoupal.

Během dlouhých túr totiž takové osvěžení přišlo vhod. "Je to ledárna, ale zase je voda průzračně čistá. U peřejí Jyrävä jsme viděli skákat lososy. Ostatně rybaření je snad vedle lyžování a hokeje třetím národním sportem," vzpomíná cestovatel. Naopak pověstně studení nebyli Finové. "Ač se hovoří o chladných a odtažitých seveřanech, naše zkušenost byla úplně jiná. Jen jsme si nemohli zvyknout, že se vzájemně zdraví zásadně zvoláním "Hej". Opravdu to není žádná nezdvořilost, tykání je zde naprosto běžné."

Kde se narodil Santa?

Na rozdíl od obyvatel se cestovatelům ovšem neotevřela finština. Patří k nepočetné skupině jazyků, ve kterých se prakticky nevyskytují mezinárodně srozumitelná slovíčka. Naštěstí se malí seveřané už od dětství učí angličtinu, solidně se dá pochodit také s němčinou. Zvláštní způsob komunikace panuje na silnicích. Blikání protijedoucích vozidel totiž neznačí policejní hlídku, nýbrž fakt, že se na vozovce utábořili sobi. Ti v legendách táhnou spřežení Santa Clause, takže není divu, že jeho domov se nalézá poblíž finského města Rovaniemi. "Sobi jsou neuvěřitelně krotcí. Jednoho jsme si dokonce pohladili a on pak vydržel jít hodinu s námi. Zajímavé bylo, že nikdy nechtěl jít poslední a neustále se držel uprostřed naší čtyřčlenné skupinky."

Karpasi je lesní muž

Ačkoliv města Helsinky či Turku mají několik zajímavých památek (v hlavním městě je dokonce jedna z nejsevernějších pláží světa), turisty do Finska láká hlavně příroda. Místní národní parky nabízejí pestrou škálu výšlapů, které se mohou protáhnout i na několik dnů. Střídá se lesík plný potůčků a mokřin s pravou tundrou. "Jen kameny, mech, tráva, jezera a sem tam nějaká zakrslá břízka." O tom, že je Finům život "Karpasiho", tedy lesního muže, blízký, se turisté mohou přesvědčit na každém kroku. O vandrovníky je totiž při toulkách zdánlivě neobydlenou krajinou perfektně postaráno, byť leckdy musí sami přiložit ruku k dílu. V parcích jsou totiž všem k dispozici sruby, které mají vlastní kuchyňku s nádobím, a někdy dokonce i saunu. U každého srubu je zásoba dřeva se sekyrou, pilou, dále třeba ohniště nebo suchý záchod. V případě nepříznivého počasí lze v chatě i přespat. Po použití je třeba vše uvést do původního stavu, což všichni disciplinovaně dodržují. "Umíte si představit, jak by to dopadlo u nás? Jak dlouho by chaty vydržely neponičené a s kompletním vybavením?" Jedinou obavu tak představovali komáři, ale i s těmi si výprava hravě poradila. "Ukázalo se, že český repelent asi ještě neznají. Účinkoval parádně," pochvaloval si cestovatel.

Nekonečně dlouhé dny

Celou dovolenou výrazně prodloužily takřka polární noci, které ve Finsku v létě panují. Člověk toho opravdu mnohem více stihne. Třeba jsme krátce před půlnocí přejížděli za úplného světla řeku." V zimě je to s tmou přesně naopak, takže Finové přes léto spí velmi málo, což dohánějí právě za dlouhých zim, které působí depresivně. Možná i proto mají preventivně velmi znesnadněný přístup k alkoholu. "Pivo v obchodě stojí přes 50 Kč, v baru klidně sedmkrát tolik. Navíc lze alkohol kupovat jen ve speciálních obchodech." Kvůli drahému jízdnému se Češi na daleký sever vypravili autem a tento nápad se jim osvědčil. "Cestování autem můžu jen doporučit," říká Václav Svoboda a upozorňuje: "Vzhledem k řidší síti čerpacích stanic se na úplném severu vyplatí vozit kanystr s benzinem. Navíc se ani nedá spolehnout, že bude okolo někdo projíždět. Silnice jsou totiž krásné, ale často velmi pusté."

autor: David Meklovský
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.