Na sardinských Velikonocích

22. září 2010

Člověk věcí neznalý by si při návštěvě velikonoční neděle ve středosardinském městečku Oliena mohl myslet, že má co do činění s přestřelkou banditů anebo vojenským cvičením italské armády uprostřed zdejších vysokých hor. Ostatně na tomto ostrově jsou zone militaire velmi rozšířené, takže by to nebylo nic neobvyklého.

O to překvapivější může být zjištění, že doličná kanonáda je součástí náboženského svátku, při kterém místní obyvatelé evokují biblický obraz setkání Ježíše Krista s jeho matkou. To vše samozřejmě s patřičnou slávou a bohatým doprovodným programem.

Obzvlášť v tento svátek si všichni navzájem přejí vše dobré a radují se. Je to příležitost nejen pro slavení mezi občany, ale také pro setkání s rodáky anebo návštěvníky. Ti všichni jsou před obecním úřadem pohoštěni místními pochutinami. Asi nejznámější je Cannonau di Oliena - víno, které patří mezi nejlepší v celé Itálii.

O Sardech se říká, že jsou lidé opatrní a uzavření. Něco na tom pravdy je. Já však mohu dosvědčit, že pokud si získáte jejich důvěru třeba upřímným zájmem o místní kulturu, ochotně vás přijmou mezi sebe. Myslím, že podobný pocit měli i čeští přátelé, kteří do velikonoční Olieny zavítali se mnou.

Reportáž Petra Slintáka zazněla v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 21. 3. 2008.

autor: Petr Slinták
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.