Na hurikán Irma pomalu přestává stačit stupnice, tvrdí meteoroložka

8. září 2017

Hurikán Irma pustoší Karibik, na jeho příchod se připravuje Kuba a Florida. Dosud zabil nejméně 14 lidí a vítr o rychlosti kolem 300 kilometrů v hodině na některých ostrovech zničil prakticky vše. Více než padesát hodin je na nejvyšším pátém stupni Saffirovy-Simpsonovy škály, což z Irmy činí nejdéle trvající tropickou cyklónu této intenzity v historii. „A je velice pravděpodobné, že ještě dále zesílí,“ říká meteoroložka a moderátorka České televize Taťána Míková.

„Vznik hurikánů je stále zahalen tajemstvím. Umíme najít místa, kde dochází k vzestupu vodních par a vlhkého teplého vzduchu. Ale přesně nevíme, co je tím impulzem pro vznik tropické cyklóny. Zřejmě je to malý pokles tlaku a na částice tak začne působit Coriolisova síla (síla zemské rotace), která vzduch roztočí do víru,“ vysvětluje.

Mýty je opředeno i oko hurikánu, o kterém si mnozí myslí, že v něm je situace nejhorší. Míková prý svým kolegům novinářům musí neustále opakovat, že přesný opak je pravdou. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio