Na Filipínách byly objeveny pozůstatky trpasličího buvola

23. září 2010

Téměř před padesáti lety objevil Ing. Michael Armas na Filipínách, v šachtě, kterou razil pro těžbu fosfátů, kosterní pozůstatky, které byly o 40 let později rozeznány jako neznámý druh trpasličího buvola. Uvedl to server Eurekalert.

Nový druh dostal vědecké jméno Bubalus cebuensis - po ostrově Cebu - kde byl nalezen. Jeho charakteristickým znakem je malá velikost. Zatímco buvol domácí měří v kohoutku 180 cm a může vážit až 1 tunu, nově nalezený druh dosahoval v kohoutku výšky pouze 75 cm a vážil 150 kg.

Buvol z ostrova Cebu se pravděpodobně vyvinul z velkého kontinentálního předka. Je téměř pravidlem, že jedinci příbuzných druhů dorůstají na ostrovech menších rozměrů než na pevnině. Biologové si to vysvětlují absencí predátorů na ostrovech a také menší potravní nabídkou. Bubalus cebuensis je první dobře doložený příklad tohoto trendu u turů.

Rod Bubalus zahrnuje 4 žijící druhy. Zdá se, že Bubalus cebuensis patří do příbuzenstva buvola domácího (Bubalus bubalis) a vzácného buvola z filipínského ostrova Mindanao - Bubalus mindorensis. Bubalus mindorensis je také relativně malý, v kohoutku dosahuje výšky asi 90 cm a hmotnosti 230 kg. Další dva druhy z rodu Bubalus pocházejí z indonéského ostrova Celebes (Sulawesi) a jsou příbuzensky vzdálenější.

Nově objevený druh by mohl vnést světlo do evoluce rodu Bubalus. Velikost buvola odvodili výzkumníci z nálezu neúplné kostry - tedy dvou zubů, obratlů, pletence horní končetiny a části dolní končetiny, včetně dvou kopyt. Je obtížné nález datovat, pravděpodobně ale pochází z období před 10.000 - 100.000 lety.

V posledním glaciálním maximu před asi 20.000 lety bylo velké množství vody uloženo v ledovcích, takže hladina moře klesla oproti současnosti asi o 120 metrů. V takové situaci mohly být alespoň některé ostrovy spojeny s pevninou - a tímpádem přístupné pro buvoly. Později, když hladina moří opět stoupla, dostala se zvířata do izolace a vyvíjela se v nové druhy.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka