Místo pro radar

15. září 2008

Kandidát Demokratické strany Barack Obama poprvé jednoznačně dal najevo svůj záměr, bude-li zvolen prezidentem Spojených států, pokračovat v budování systému protiraketové obrany, jejíž součástí má být i radar na území České republiky. Jeho prohlášení komentuje publicista Jefim Fištejn.

Nutnost dobudování účinné protiraketové obrany odůvodnil Barack Obama zvýšenou zahraničněpolitickou agresivitou Ruska. Nepodřekl se a nevyzradil veřejné tajemství, že by radar přece jen měl mířit proti Rusku, nikoli proti psancům typu íránského nebo severokorejského režimu. Konstatoval pouze zřejmou pravdu, že ve světě, kde tak velký hráč jako Rusko za jediné platné právo pokládá právo silnějšího, kde za sféru svých privilegovaných zájmů označuje spřátelené režimy kdekoli na planetě, v době, kdy zřizuje vojenské základny v Sýrii a posílá atomové loďstvo a strategické bombardéry do Karibského moře, v takovém světě a v takové době i ti malí neřádi vycítí nenadálou příležitost.

Čeští odpůrci radaru doufají, že NATO ještě nemusí přijmout americký projekt za svůj. Transatlantickou solidaritu si představují jako uličku s jednosměrným provozem. Amerika by měla přijít Evropě na pomoc kdykoli, když jde tlustým do tenkého, v opačném případě by však měla vycházet především z vlastních zájmů.

Evropská vojenská organizace s protiamerickým zaměřením zde již jednou byla a jmenovala se Varšavská smlouva. To ona vypracovávala operativní plány na dobytí Západního Berlína, zatímco Američané zřizovali letecký most na záchranu Němců před novou totalitou. Ve světě, kde platí právo silnějšího, pro zemi, jako je Česká republika, protiamerické NATO je návod ke ztrátě nezávislosti.

Kdyby Praotec Čech znal slůvko protiraketový radar, pak hledě s Řípu na brdské lesy by určitě zmínku o mléku a strdí doplnil dovětkem - dobré to místo pro radar. Ztráta americké složky NATO možná až tak neděsí ty v české politice, kteří se už těší na výplatní pásky z Gazpromu - ty ostatní by taková vyhlídka děsit měla.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.