Město z kamene, vápna a dřeva

7. prosinec 2010

Ani sněhová kalamita neohrozila další z přednášek pořádaných v rámci výstavy Královský sňatek v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze. Tentokrát se účastníci podívali do Prahy roku 1300. Jaká byla?

Odpověď na tuto otázku dal zájemcům PhDr. Zdeněk Dragoun z archeologického oddělení Národního památkového ústavu Praha. Nejprve nad mapou připomněl velikost a rozčlenění základů dnešního hlavního města. Poté se mohli návštěvníci seznámit s fotografiemi pozůstatků opevnění - věží v Bartolomějské ulici. Účastníci prošli Anežským klášterem a připomněli si problematiku určení domů z počátku 13. století, kdy se románské domy z kvádříkového zdiva postupně proměňovaly a s nimi i pravidla pro nové stavby. Přerod románské Prahy v gotickou sledoval téměř zaplněný sál. Závěrem pak PhDr. Zdeněk Dragoun připomněl i vedlejší dům tzv. Týnskou školu, kde se můžete projít nejstarším dochovaným podloubím v Praze a zřejmě i v celé České republice.

Záznam přednášky uslyšíte v pořadu Víkendová univerzita.

Až ke hvězdám
Při další z přednášek, pořádaných v rámci výstavy Královský sňatek, se návštěvníci seznámí s astrologickými a astronomickými znalostmi středověké Evropy. Dozvědí se řadu zajímavostí o vystaveném glóbu, který údajně vlastnil český král Přemysl Otakar II. Tématem se stanou také vzácné astronomické rukopisy pražského dvora, zakoupené Mikulášem Kusánským v Norimberku v roce 1444. Rukopisy jsou společně s globem vynikajícím dokladem přenosu arabských a řeckých vědomostí do středověké latinské Evropy. Umíme v nich správně číst? Odpověď uslyšíte v Domě U Kamenného zvonu 9. prosince v 18 hodin od PhDr. Aleny Hadravové, CSc. z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a Mgr. Lenky Panuškové, PhD. z Ústavu dějin umění AV ČR.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.