Měsíc zakryje Saturn a pak sám zmizí

1. březen 2007

První březnové noci ozdobí oblohu hned dva pěkné úkazy. Nejprve v noci z 1. na 2. března zakryje na tři čtvrtě hodiny Měsíc planetu Saturn, aby potom v noci ze 3. na 4. března na více než hodinu sám zmizel ve stínu Země.

Saturn v zákrytu za Měsícem

V noci z 1. na 2. března bude pozorovatelný zajímavý úkaz - zákryt Saturnu Měsícem. Měsíc na své dráze po obloze postupně zakrývá některé jasné hvězdy a občas se mu povede zakrýt i planetu. To se stává každých několik let a úkaz je často viditelný jen z jistých míst na Zemi. Navíc ne pokaždé se tyto objekty v danou dobu nacházejí nad horizontem. Letošní zákryt Saturnu Měsícem je velice příznivý, a to přesto, že k němu dojde až v ranních hodinách.

Měsíc se zdánlivě dotkne kotouče Saturnu ve 3 hodiny a 34 minut a celý Saturn se zase objeví ve 4 hodiny 14 minut. Toto jsou časy pro Prahu, v jiných místech republiky se mohou podle zeměpisných souřadnic lišit až o dvě minuty. Ponocování nebo případně brzké vstávání se vyplatí, protože v dalekohledu budete moci krásně vidět, jak planeta postupně mizí za Měsícem. Zvlášť hezké bude sledovat mizení Saturnových prstenců a měsíců. Začátek úkazu by měl být vidět bez problémů, na konci už budou oba vesmírné objekty dost nízko nad západním obzorem.

Letos nastane ještě jeden zákryt Saturnu Měsícem, a to 22. května od 20.23 do 21.30. Začátek úkazu ale bude probíhat ještě za soumraku, takže z tohoto hlediska je březnový zákryt příznivější. 24. prosince pak Měsíc zakryje planetu Mars.

Sledování zákrytů planet a hvězd Měsícem má velkou odezvu mezi amatérskými astronomy. Pozorování u nás koordinuje hvězdárna ve Valašském Meziříčí spolu se Zákrytovou a astrometrickou sekcí České astronomické společnosti.

Úplné zatmění Měsíce

Poloha Měsíce mezi hvězdami při úplném zatmění

Kdo zmešká zákryt Saturnu Měsícem, může si spravit náladu za dva dny při úplném zatmění Měsíce. Měsíc u nás vychází 3. března v 17.20, tedy za soumraku, a zapadá 4. března v 6.36, kdy už opět začíná bílý den. Z toho vyplývá, že našeho nejbližšího vesmírného souseda budeme moci pozorovat po celou noc. To je velmi důležitá okolnost, díky které uvidíme zatmění Měsíce v celém jeho průběhu.

Měsíc se začne schovávat do zemského stínu v sobotu ve 22.30 hod., kdy začne fáze částečného zatmění. Stín vržený Zemí se dotkne Měsíce na jeho levém dolním okraji a začne postupovat vpravo nahoru, až jej pokryje celý. K tomu dojde ve 23.44 a nastane tak začátek fáze úplného zatmění. To potrvá přes hodinu, do 0.57 hod. V ten okamžik se začne Měsíc vynořovat ze zemského stínu a my uvidíme opět částečné zatmění, které skončí ve 2.11 hod.

Červený kotouč

Změny barvy a tvaru Měsíce při úplném zatmění

Při vstupu Měsíce do zemského stínu dojde ke změně jeho barvy z bílé na odstíny oranžové, červené či hnědé a Měsíc bude postupně tmavnout. Ani při úplném zatmění Měsíc z oblohy nezmizí zcela. I když se bude nacházet v zemském stínu, bude slabě viditelný. Bude osvětlen slunečními paprsky, které se v zemské atmosféře lámou, a dostanou se tak i do zemského stínu. Protože se v naší atmosféře červené světlo rozptyluje nejméně, bude mít Měsíc načervenalou barvu. Jak moc bude Měsíc při zatmění tmavý, bude záležet na momentálním znečištění zemské atmosféry. I za úplného zatmění lze na Měsíci dalekohledem pozorovat obrysy měsíčních moří a některé zvlášť jasné krátery.

I bez dalekohledu

Pro pozorování zatmění je nejlepší najít si místo s dobrým výhledem na jih, nejlépe mimo město v otevřené krajině, kde tmavě červená barva Měsíce vynikne nejvíce. Měsíc bude stejně jako při každém zatmění v úplňku. Kdo použije k pozorování dalekohled, může sledovat pozoruhodné detaily na povrchu Měsíce a rovněž to, jak se povrchové útvary na Měsíci noří do zemského stínu. I prostým okem však bude vidět postup zemského stínu na měsíčním kotouči a při úplném zatmění tmavě červené zabarvení Měsíce, které je při každém zatmění jiné. Nejlepší je kombinace obou druhů pozorování.

Jak vzniká?

Protože je Země z jedné strany vždy osvětlována Sluncem, vrhá na svou noční stranu kuželovitý stín, a to až do vzdálenosti jednoho milionu kilometrů. Několikrát ročně se do zemského stínu dostane Měsíc a nastane jeho zatmění. Měsíc se proto musí při zatmění zákonitě nacházet na protilehlé straně oblohy než Slunce. Zatmění Měsíce lze pozorovat z celé zemské polokoule právě přivrácené k Měsíci.

Další zatmění Měsíce nastane ještě letos - 28. srpna, ale od nás nebude vůbec vidět.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.